Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Čakajo na pošto iz Tuzle

V jeseniškem spominskem parku je najprej izginilo sedem bronastih doprsnih kipov Žurnal24 main
Kraja bronastih kipov. Sojenje tatovom pogojuje nezaslišana priča v BiH.

Nezaslišano. Šestim domnevnim tatovom z Jesenic, Vrhnike in iz Ljubljane, ki naj bi januarja predlani na zgornjem Gorenjskem v nekaj dneh ukradli deset bronastih kipov narodnih herojev, na kranjskem sodišču še vedno niso začeli soditi.

“Kazenska preiskava zoper Admira Horozovića, Aleša Sefaja, Mirnesa Hamzića, Zlatana Hašimovića, Djema Ramića in Nesiba Brguljaka zaradi kaznivega dejanja velike tatvine je praktično končana,” pojasnujejo na kranjskem okrožnem sodišču. Preiskava pa ne bo povsem končana, dokler ne bodo poleg osumljene šesterice zaslišane vse priče. “Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kranju zadeva še ni predložena, ker sodišče čaka na zapisnik o zaslišanju priče, ki bi jo moralo opraviti sodišče v Tuzli v Bosni in Hercegovini (BiH),” dodajo na sodišču.

“Mala” pravna pomoč
Sodišče je za pomoč pri iskanju in zaslišanju po naših neuradnih informacijah ene od ključnih prič pri načrtovanju in izvedbi tatvine kipov že sredi januarja lani zaprosilo pravosodno ministrstvo. “Glede na to, da ima ministrstvo v zadevah male mednarodne pravne pomoči zgolj vlogo posredovalnega organa, kot tudi da gre za odprt sodni postopek in interes njegovega dokončanja, ministrstvo ni pristojno niti komentirati vsebinske informacije v zvezi s posameznimi zaprosili za pravno pomoč niti jih posredovati,” pa z ministrstva Aleša Zalarja odgovarjajo, ali so pravosodni organi v BiH na njihovo prošnjo že zaslišali iskano pričo.

Upajo vsaj na pojasnilo
Brez odgovora na enako vprašanje pa ostajajo tudi na kranjskem sodišču, kjer pričakujejo, “da bo zaprosilu v kratkem ugodeno, sicer bo sodišče zaprosilo slovensko pravosodno ministrstvo za pojasnilo zaradi neopravljenega zaslišanja priče”.

Zahteva že predlani
S kranjskega tožilstva sicer nismo prejeli pojasnil, kako hitro bi lahko zoper osumljeno šesterico napisali obtožnico po dokončno končani preiskavi zaradi velike tatvine in prikrivanje ukradenega plena na sodišču. Po naših informacijah so na sodišču na tožilsko zahtevo preiskavo zoper domnevne tatove, stare od 26 do 53 let, začeli že sredi januarja predlani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.