Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Carinika bodo suspendirali

(Foto: GPU) Žurnal24 main
Podrobnosti razkritega tihotapljenja cigaret. Carinik, ki je zlorabil položaj, odšel na bolniško. Dobil bo suspenz.

"Obžalujem, da je vpleten tudi naš član," je dejal Stanislav Mikuž, namestnik Generalnega direktorja Carinske uprave. "Večina zaseženih cigaret se uniči, saj gre za ponaredke. Tihotapljenje cigaret je priljubljeno, saj imamo pri nas na tobačne izdelke relativno visoke dajatve," je še dodal Mikuž. Pojasnjuje, da v odkrivanje tihotapcev vlagajo veliko, trenutno šolajo psa, ki bo odkrival cigarete v Luki, na carinah in na cesti. Carinik, ki je zlorabil položaj, je po pridržanju odšel na bolniško, sledi suspenz.

 

Zasegli tudi nekaj orožja

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije pri GPU, je pojasnil, da so v preiskavi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Večina storilcev je moških, starih med 30 in 60 let.


Preiskava je potekala od leta 2009, sodelovali so varnostni organi Avstrije, Italije, Nemčije ter Bosne in Hercegovine.

"Pri zaključni policijski akciji je sodelovalo 86 kriminalistov, 53 policistov iz skoraj vseh policijskih uprav na območju Slovenije. Pretekli teden smo opravili 25 hišnih preiskav na območju Slovenije, sem spadajo privatni prostori, kakor tudi nekaj poslovnih prostorov ter v enem primeru prostori carinskega urada Ljubljana. V sklopu zaključka preiskave je policija 17 osebam odvzela prostost, pri samih hišnih preiskavah pa je bila zasežena tudi večja količina trošarinskega blaga – okoli 215.000 cigaret različnih znamk v vrednosti okoli 24.000 €; večja količina žganih alkoholnih pijač in pa večja količina gotovine, okoli 45.000 €. Poleg trošarinskega blaga so kriminalisti v preiskavi zasegli tudi manjšo količino strelnega orožja. Prav tako je pred zaključkom te preiskave od leta 2009 slovenska policija zasegla okoli 3,2 milijonov cigaret znamke Mond v skupni vrednosti najmanj 252.000 evrov," je pojasnil Fank.

 

Proizvodnja tekla v BiH

Zasegli so cigarete, ki so bile nezakonito prepeljane z območja BiH na carinsko območje Evropske unije, pri čemer niso plačali carinskih in ostalih dajatev. Cigarete so bile nato skladiščene v več koncih Slovenije in naprej distribuirane na območje EU. Eden izmed članov je sam proizvajal in posredoval cigarete različnih blagovnih znamk v Slovenijo, v BiH pa je potekala sama proizvodnja. Vse cigarete so bile prodajane tudi na območju Avstrije in Nemčije. Poleg te distribucije je v BiH potekala še proizvodnja ponaredkov cigaret.

 

Eden izmed organizatorjev je v času izvrševanja prestajal zaporno kazen in je kazniva dejanja izvrševal med dnevnimi izhodi iz zapora.

Štiri še iščejo
Pretekli teden so podali kazensko ovadbo zoper 24 oseb zaradi suma storitve kaznjivega dejanja tihotapstva in 5 kaznivih dejanj hudodelskega združevanja.

 

Med ovadenimi osebami je 18 državljanov Republike Slovenije, 3 državljani Srbije, državljan Makedonije, 2 državljana Avstrije, 4 osebe pa policija še išče. Za njimi je razpisano iskanje, pri tem gre za državljane Slovenije in Srbije. Istega dne je policija 7 od ovadenih oseb privedla k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje, pri čemer so tako policija kot tožilci pri vrhovnem tožilstvu predlagali pripor za privedene osebe, vendar so bile vse osebe izpuščene na prostost.

.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.