Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Cariniki prestregli za več kot 27 ton nevarnega škropiva

finančna uprava, nadzor tovornjaki FURS
V Luki Koper odkrit zabojnik s kemikalijami, namenjenimi v Ukrajino. Cariniki opozarjajo: pazite se ponaredkov!

Koprski cariniki so pred dnevi med naključnim pregledom prestregli zabojnik z več kot 27 tonami ponarejenega kemičnega škropiva za zatiranje gliv. Zabojnik z omenjeno kemikalijo je v Koper prispel iz Kitajske, namenjen pa je bil v Ukrajino.

Že lani spomladi odkrili ponaredke

"Najprej so ga preslikali z mobilnim rentgenom in se nato na podlagi rentgenskih posnetkov odločili za natančni pregled in razkladanje zabojnika. Ob pregledu so odkrili blago, o katerem je obstajal sum, da hkrati pravice intelektualne lastnine.Nadaljnja preiskava je razkrila, da je bilo v zabojniku 1099 kartonov oziroma 27.146 kilogramov blaga, 4396 plastenk, označenih z navedbo učinkovine tebukonazol. Finančna uprava je blago zadržala in o odkritju obvestila imetnika pravice blagovne znamke Syngenta, ki ki je do sedaj imel vodilno vlogo pri zatiranju bolezni žit iz omenjene skupine," poudarjajo na finančni upravi. 

Kupcem, ki bi lahko postali žrtve morebitne, ob tem svetujejo, da vsa fitofarmacevtska sredstva kupujejo izključno v specializiranih trgovinah, saj si z morebitnim nakupom ponaredka lahko močno ogrozijo lastno zdravje ali škodujejo zdravju drugih ljudi, živali in obstoju rastlin.

"Podoben primer smo v koprskem pristanišču odkrili marca 2013, ko je bilo najdeno več kot 24 ton ponarejenega škropiva," dodajajo na finančni upravi.

 

 

Komentarjev 1
  • erikkk 09:25 25.oktober 2014.

    Zakaj pa naključni pregledi ... to pomeni da se tu pa tam kaj pregleda ... žalostno