Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Češkemu ministru strup iz Slovenije poslal Italijan

Kuverta Shutterstock
Odkrili so, kdo je češkemu ministru iz Slovenije v pismu poslal strup.

V Novi Gorici je od božičnih praznikov v priporu italijanski državljan, ki je novembra lani češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu iz Slovenije poslal pismo s strupeno snovjo, so za Primorske novice potrdili na generalni policijski upravi. Italijana, osumljenega terorizma, so konec decembra lani prijeli na območju novogoriške policijske uprave.

Smrtonosna doza strupa

Češko finančno ministrstvo je novembra iz Slovenije prejelo sumljivo pismo. Preiskali so ga in ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa. Takrat je češki finančni minister Andrej Babiš povedal, da je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na njegov domači naslov. Nekaj dni pred tem so pisemsko ovojnico s strupeno vsebino poslali tudi notranjemu ministru Milanu Chovancu, pošiljka je vsebovala cianid, poslali pa so jo iz Švedske. Septembra sta sumljivi pošiljki dobila tudi češki predsednik Miloš Zeman in premier Bohuslav Sobotka. V pošiljkah je bil sumljiv bel prah, ki pa menda ni bil nevaren. Po novembrskih strupenih pismih so na čeških ministrstvih in drugih vladnih uradih poostrili varnostne ukrepe.

Sumil na maščevanje, ampak ... 

Minister Babiš, ki je bil pred prevzemom češkega ministrstva za finance uspešen podjetnik, je po prejetju sumljive pošiljke iz Slovenije ugibal o domnevnem ozadju, dopuščal je tudi možnost, da bi se mu maščeval kakšen zavrnjeni podjetnik ali kdo, ki so mu na ministrstvu stopili na prste. A se je izkazalo, da je ozadje drugačno.

Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da so takoj po prejemu informacije o grožnjah visokim predstavnikom češke vlade s pošiljkami z nevarno snovjo, ki so bile poslane iz Slovenije, začeli z aktivnostmi, ki bi jih pripeljale do storilca. Pri tem so sodelovali tudi s češkimi, slovaškimi in švedskimi varnostnimi organi. Kot je za Primorske novice pojasnil tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija, so preiskavo vodili kriminalisti uprave kriminalistične policije in novogoriški kriminalisti, pošiljatelja nevarnih pošiljk pa so prijeli 22. decembra lani na območju novogoriške policijske uprave.

Ustavili so celotno skupino

Italijana so s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja terorizma pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. "Po prijetju pošiljatelja pisemskih pošiljk se je dejavnost ustavila, kar pomeni, da je bila skupina, ki je pri tem sodelovala, ustavljena, onemogočeno je bilo njeno nadaljnje delovanje," je še poudaril Menegalija.

Kot danes še pišejo Primorske novice, postopek vodi specializirano tožilstvo, postopka pa vodijo tudi v Italiji in na Češkem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.