Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Čez ograjo vrgel nahrbtnik

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Okoli 4.40 je mlajši moški čez ograjo na dvorišče ameriškega veleposlaništva v Ljubljani vrgel nahrbtnik. Policisti so nahrbtnik razstrelili, v njem pa ni bilo nevarnih predmetov.

Na PU Ljubljana so zapisali, da so 29-letnemu moškemu iz okolice Krškega odvzeli prostost, dokler se ne zberejo obvestila. Policisti okoliščine dogodka še vedno preverjajo. Bralka Žurnala24 je sicer sporočila, da so policisti fanta z nahrbtnikom lovili že včeraj zvečer.

Zaradi zavarovanja kraja dogodka je bila za približno dve uri na tem delu zaprta Prešernova cesta.

Pohvala in graja slovenski policiji
Dogodek bi moral služiti kot dramilo, da se "lahko celo v varni Sloveniji zgodijo slabe stvari", menijo na ameriškem veleposlaništvu.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so hvaležni za sodelovanje s slovenskimi organi pregona in cenijo profesionalizem slovenske policije. Kljub temu menijo, da nas "počasna reakcija slovenske policije davi vse opominja, da moramo zvišati stopnjo opreznosti".

"Večja osveščenost in opreznost na strani oblasti in javnosti sta najboljši način za boj z občutljivimi točkami," so še sporočili z veleposlaništva.

Odziv je bil "ustrezen"
"Odziv slovenske policije je ustrezen glede na grožnjo, saj je v prvi vrsti treba zavarovati kraj in v primeru, da gre za eksplozivni predmet, preprečiti poškodbe ljudi," pa je za zurnal24.si poudarila Nuška Tavčar, predstavnica policije za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve.

Zatrdimo lahko, da je slovenska policija dobro usposobljena in je kos sodobnim varnostnim izzivom. Morebitna zaskrbljenost v zvezi s tem je zato povsem odveč.
Ministrstvo za notranje zadeve

Po njihovem mnenju kljub omenjenemu dogodku varnostne razmere ne kažejo povečane ogroženosti na območju Slovenije. Tavčarjeva je sporočila še, da bo policija kljub temu še naprej aktivno spremljala varnostno situacijo in izvajala preventivne ukrepe z namenom preprečevanja morebitnih groženj.

Janko Gor%C5%A1ek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Goršek: Šlo je za neslano šalo
Kot je ob podelitvi priznanj za najboljše dobre prakse v policiji v Tacnu za medije dejal generalni direktor policije Janko Goršek, so izsledili moškega, ki je odvrgel nahrbtnik. Ker postopek na ljubljanski policijski upravi še poteka, več informacij ne more posredovati.

Je pa ob tem dodal, da policisti primer obravnavajo tudi v smislu suma storitve kaznivega dejanja, in sicer ogrožanja oseb pod mednarodno zaščito. O dogodku so po njegovih navedbah obvestili tudi tožilstvo.

Dosedanje ugotovitve po Gorškovih navedbah kažejo, da je šlo za neslano šalo. A kot poudarja, aktivnosti jemljejo z vso resnostjo. Tudi če gre za šalo, si je posameznik ne more privoščiti in lahko obstajajo elementi kaznivega dejanja, pravi Goršek.

GPU: Stopnja ogroženosti nizka
Po ponedeljkovem uboju vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna se sicer glede na torkova zagotovila Generalne policijske uprave stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ni spremenila in ostaja nizka.

Kljub temu policija intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v EU in izven ter izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu z namenom preprečevanja morebitnih groženj. Tako ravna tudi pri varovanju varovanih objektov, kot je na primer ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, so v torek še pojasnili na GPU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.