Slovenija > Črna kronika
170 ogledov

Čista lopata: Obravnava končana

1/17
Žurnal24 main
Odvetniki zahtevali izločitev dokazov, sodnega senata in tožilke.

Na sodišče so prišli Ivan Zidar, prvi mož SCT, Dušan Črnigoj, ki vodi Primorje, in razvpita, zdaj že nekdanja, direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Poleg njih pa še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.

Današnja obravnava se je že končala, na vrsto ni prišlo niti branje obtožnice niti zaslišanje obtoženih. Zdaj bo tožilstvo odločilo, ali tožilka lahko sploh še zastopa tako obtožnico zaradi navedb o nezakonito pridobljenih dokazih. Novo obravnavo so razpisali za 19. november, vendar ni nujno, da se bo sojenje sploh nadaljevalo.

Veliko zanimanje
Sodna dvorana ljubljanskega sodišča je bila kar pretesna za vse, ki so želeli slišati, kako obtoženi odgovarjajo na očitke, da naj bi šefi vodilnih gradbenih podjetij Tomaža Žiberta podkupili, da bi si pridobili posel z izgradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču.

Nezakonito prisluškovanje
Zidarjev zagovornik, Aleksander Čeferin, predlaga izločitev nezakonito pridobljenih dokazov in sodnega senata, ki bi sicer osmerici moral začeti soditi.

"Dokazi temeljijo na prisluškovanju gospodu Zidarju, ki je bilo dovoljeno nezakonito. Kriminalist Robert Slodej je s prevaro zavedel sodišče, da je izdalo odredbo za prisluškovanje, čeprav je vedel, da za to ni dokazov. Kriminalist je zato sam sebi posredoval dokaze in stopil v stik s tajnim policijskim sodelavcem," pravi Čeferin, ki je sodnici prebral notarsko overjeno izpoved tajnega policijskega sodelavca, ki naj bi ga kriminalist vpletel v priprave na nezakonito aretacijo Zidarja.

"Moram nujno zapreti Zidarja, vendar nimam podlage za to,"  je po Čeferinovih trditvah kriminalist Slodej rekel tajnemu policijskemu sodelavcu.

"Kriminalist Slodej je v silni želji po zaprtju Ivana Zidarja izsiljeval tajnega policijskega sodelavca, da ta odnese nek dokaz, plod izmišljene zgodbe, v tujino glavnemu nemškemu kriminalistu. Ta potem o tej izmišljeni zgodbi obvesti kriminalista Slodeja, češ da so bili nemški kriminalisti obveščeni o domnevnih nezakonitostih Zidarja. To je zloraba in prevara brez primere," je še povedal Čeferin.

"To se lahko zgodi tudi vam"
Čeferin opozarja, da ne gre za "procesne finte odvetnikov, kakor temu rečejo mediji, to ni razkazovanje mišic. To je eklatantna kršitev kriminalista, ki mora biti kaznovana. Enako se, gospa tožilka, lahko zgodi tudi vam, kot se je gospodu Penku, ko je bil še tožilec. Vsem v tej državi se to lahko zgodi, tudi vam, gospa sodnica. Zato ta predlog za izločitev nezakonito pridobljenih dokazov jemljite skrajno resno, ker je od te odločitve odvisno, ali je Slovenija pravna država. Ali smo vsi pred zakonom enaki, tudi če se nekatere označuje za tajkune".

 "Zoper Slodeja že poteka kazenski postopek in prav danes bi moral biti Slodej zaslišan zaradi suma zlorabe položaja. Tožilstvo je našo kazensko ovadbo zoper Slodeja zavrglo, ker da ovadba ne ponuja dokazov. Zdaj pa od tožilstva, ko smo namesto njih zbrali dokaze, pričakujem, da bo zoper Slodeja sprožilo kazenski pregon," pravi drugi Zidarjev zagovornik Boštjan Penko. Zidarjeva zagovornika sta dokaze izpodbijala več kot eno uro.

Boj za letališki stolp
Sporno je dajanje in prejemanje podkupnine pri pridobivanju posla gradnje nadzornega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Najprej bo zaslišan Žibert, ki mu očitajo prejemanje podkupnine od gradbincev v zameno za pridobitev posla.
Nekdanji svetovalec Kontrole zračnega prometa Slovenije je bil edini, ki je bil po prijetju in zaslišanju pred dvema letoma v priporu. Zidarja, Črnigoja in Tovšakovo ter njihove tri sodelavce in posrednika bremenijo domnevnega podkupovanja.
Kaj je razkrilo policijsko prisluškovanje gradbincem, si preberite tu.

Ostali so kolateralna škoda
Po dobri uri izpodbijanja dokazov obeh Zidarjevih zagovornikov je nezakonitost dokazov tožilstvu očital se zagovornik prvoobtoženega Tomaža Žiberta Mitja Pavčič: "Ostali obtoženci so kolateralna škoda. Saj vsaka taka medijska zgodba rabi nekaj stranskih igralcev in statistov."

V nezakonitost vseh dokazov, ki naj bi obremenjevali njegovega varovanca, je prepričan tudi Gorazd Fišer, zagovornik Dušana Črnigoja. "Gospa sodnica, mene je to danes povsem presenetilo. Dokazi so pridobljeni z nezakonitim prisluškovanjem Ivanu Zidarju. Sodišči prve in druge stopnje sta bili izigrani, saj sta slepo verjeli sproduciranemu dokazu, ki je sicer prispel iz države, s katero je Slovenija vedno dobro sodelovala. Sodišče je takšno zgodbo sprejelo kot neodvisno in verodostojno. Celo iz obrazložitve sodišča o tem, zakaj je preiskovalna sodnica dovolila prisluškovanje, izhaja, da je sodnica upoštevala popolnoma neodvisno informacijo, ki jo je slovenska policija prejela od nemških varnostnih organov," je navajal Fišer, ko je kot četrti odvetnik v dvorani izpodbijal dokaze.

"Danes je na preizkušnji pravna država in tudi pokončnost tega sodišča," je Fišerjevemu izpodbijanju dodala Irena Dobravc Tatalovič, druga zagovornica Črnigoja.

"Ali živimo v policijski državi? Potem bi nas moralo biti vse strah. Vendar zdaj, ko je bilo sodišče seznanjeno s tem, kako so se ti dokazi pridobivali, je pričakovati, da bo sodišče dokaze izločilo in kazenski postopek. Izvedene so bile metode onkraj vsakega zakonitega delovanja," pravi zagovornik Srečka Gabriča, Dejan Markovič.

"Če je vse to, kar so odvetniki danes razkrili, res, potem po logiki razmer tožilka te obtožnice ne more več zastopati. Ponujamo roko državi, da stopi nazaj in razmisli o tem, kaj se je počelo, predvsem pa, kaj se bo počelo," je kot zadnji dokaze izpodbijal zagovornik Ivana Krofliča, Rafael Mohorko, ki zahteva tudi izločitev tožilke.

"O domnevno kaznivem dejanju v neki državi običajno obvešča Interpol, tako bi moral takšno informacijo prejeti slovenski Interpol in ne konkretni kriminalist," dodaja Mohorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.