Slovenija > Črna kronika
5429 ogledov

Čistile so državne ustanove, plače pa niso dobile

Čistilka (simbolična fotografija). Žurnal24
Podjetji Aqua Čiščenje in Vur sta čistili prostore javnega sektorja po vsej državi, med njunimi naročniki so bili, med drugimi, Dars, Pošta Slovenije, ministrstvo za javno upravo, Furs v Mariboru, koprska občina. Vsega skupaj prek 30 ustanov je obema – Aqua Čiščenju od 2015. do lani in Vuru od 2014. do leta 2019 - nakazalo skupaj dobrih 840.000 evrov, a snažilke včasih niso videle plače.

Država je zato zaradi kršitev temeljnih pravic delavcev prevzela pregon zoper Uroša Vugo, ki je obvladoval obe podjetji, in njegovo tedanjo poslovno partnerko Majo Kukovič. Na koprskem okrajnem sodišču nista priznala krivde, so pa ta teden pričale oškodovane delavke. 55-letna Mariborčanka je tako izpovedala, da je delala štiri ure pri Aqua čiščenju in štiri pri Vuru: „Plačila so bila najprej redna, ko ni bilo več tako, pa sem oba obtožena spraševala, kdaj bo denar. Rekla sta, da bo, a do zdaj nisem prejela zadnje plače, prispevkov nista plačala za zadnje štiri mesece.“

Z njo je izkušnje delila tudi njena 62-letna someščanka, ki je po svojih besedah dobila prve tri plače, zadnjih štirih pač ne, prav tako ne plačanega prevoza, malice in regresa. „Težave so se začele julija 2018. Za en mesec dela sem septembra dobila plačo v dveh delih, po 200 evrov,“ pa je pred sodnico Melito Černe pojasnila 39-letna Senožečanka. Kot je dodala, je delala, dokler nje in kolegic Vuga ni obvestil o odpovedi, ker da mu država ni plačala: „Šle smo na inšpektorat, kjer smo izvedele, da je ministrstvo za javno upravo vse plačalo.“

Napadel naj bi jo z bejzbolskim kijem

Na tem ministrstvu je čistila tudi 47-letna Ljubljančanka, ki naj ji Izolan Vuga ne bi samo dolgoval za skoraj štiri mesece dela, ampak naj bi jo na delovnem mestu celo napadel z bejzbolskim kijem, potem ko je njega, varnostnika in policijo obvestila, da ji je iz garderobe nekdo izmaknil 40 evrov. „Na ministrstvo je prišel zelo razburjen, da zakaj ga obremenjujem s tem in zakaj sem poklicala policijo. Nadme je šel zato z bejzbolskim kijem in če ne bi posredoval varnostnik, vprašanje, kaj bi bilo,“ po povedala.

Oškodovanih je 18 delavk, ki so za obe podjetji čistile leta 2018. Ministrstvo za javno upravo je sicer decembra tistega leta odpovedalo pogodbo Aqua Čiščenju, leta 2019 pa še z Vur, ker, kot so takrat pojasnili Dnevniku, sta podjetji nehali čistiti prostore javnega sektorja, ki so jima bili zaupani, ob tem Vur ni imel poravnanih davkov oziroma prispevkov, Aqua Čiščenje pa da je storilo toliko kršitev obveznosti, da so lahko pogodbo prekinili tudi brez preverjanja, ali plačujejo državnim blagajnam.

Najcenejši na javnem razpisu

Že takrat so (nekdanje) zaposlene ministrstvo opozarjale, da delajo preveč in s premalo počitka, da jim primanjkuje materiala, da nadure in delo čez vikend niso ustrezno plačani. Oktobra 2018 naj bi tako dobile le 200 evrov plače, novembra in decembra pa nič.
Na ministrstvu so tedaj razložili, da niso pristojni za ugotavljanje navedenih kršitev in delavkam svetovali, naj dajo prijavo ustreznemu organu, a tudi sami menda obvestili inšpektorat za delo. 

Državne institucije so Aquo Čiščenje in Vur izbrali zaradi najnižje ponujene cene, kar pa očitno potegne za sabo neredno izplačevanje mizernih plač. Zakon o javnem naročanju, ki je začel veljati novembra 2018, je zato narekoval, da najnižja cena ne more biti edino merilo razpisa, saj mora naročnik upoštevati tudi tako imenovana socialna merila, ministrstvo za javno upravo pa je izdalo priporočila, da naj, denimo v primeru čiščenja, dobijo prednost podjetja, ki imajo sklenjene kolektivne pogodbe in izplačujejo solidne plače. 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:43 15.marec 2023.

    tako kot čistilke lahko najamemo vso javno upravo. mogoče celo z državnim zborom in državnim svetom, evo damo razpis. išče se firma za opravljanje poslanske dejavnosti. pogoj - najnižja cena. ko je treba srat so plačep remajhne koje treba pucat ...prikaži več je pa vsak cent preveč. marš vsem direktorjem firm, ki so najemale te čistilke. in hecno je toda ravno pri čistilnih serviseh se to dogaja in spet dogaja. verjetno ste pozabili na prispevek iz tednika in blejskih hotelov izpred let., sam za en primer.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 09:08 15.marec 2023.

    Upam, da bo kazensko ovaden, za grožnjo "s hladnim orožjem", čistilka pa naj ga toži zaradi povzročenega strahu in travme zaradi katere ne bo več mogla delati...;)