Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Črnogorec tihotapil 20 kilogramov marihuane

Zaseg konoplje
1/7
Žurnal24 main
Mariborski cariniki mobilnega oddelka so v četrtek pri nadzoru vozila 31-letnega črnogorskega državljana odkrili večjo količino prepovedanih drog.

V sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Maribor so ugotovili, da gre za okoli 20 kilogramov v zavitke zapakirane marihuane, zato so zdaj že priprte voznika in njegova sopotnika pridržali.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Carinskega urada Maribor Dušan Šafarič, so cariniki mobilnega oddelka 4. julija opravljali kontrolo v Gruškovju v smeri proti Ptuju. Okoli 10. ure so iz prometa izločili kombinirano vozilo Fiat Ducato s črnogorsko registracijo in ga usmerili na parkirišče.

"Kombi je vozil 31-letni državljan Črne gore, v njem sta bila še dva sopotnika. Cariniki so potnike v vozilu vprašali, ali kaj prevažajo s seboj. Vsi so odgovorili nikalno, cariniki pa so se kljub temu odločili za pregled vozila. Uporabili so endoskop in v tovarniško narejenem dvojnem dnu opazili paket, zavit v polivinilno folijo," je dejal Šafarič.

Zaradi nadaljnjega temeljitega pregleda so vozilo odpeljali na mejni prehod Gruškovje v pregledovalno garažo za tovorna vozila. Ko so odstranili sedeže in dvignili talno oblogo, so opazili, da je leseni pod prežagan. Voznika so zato vprašali, kaj skriva. Odvrnil je, da je v skrivališču droga. Cariniki so nato iz tovarniško izdelanega dvojnega dna v potniški kabini izvlekli en paket in odvzeli vzorec rastlinske snovi. Hitri test je pokazal, da gre za marihuano.

O ugotovitvah so obvestili mariborske kriminaliste, ki so prevzeli postopek. V nadaljnji preiskavi vozila so v prirejenem prostoru našli skupaj 20 zavitkov, v katerih je bila zavita prepovedana droga.

Zasegli skunk

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, je bila ta namenjena na trg držav EU, kriminalisti pa so vozilo zasegli in predali v nadaljnji postopek ptujskemu okrožnemu tožilstvu. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja, povezanega s tihotapljenjem prepovedanih drog, je bila osumljencem iz Črne gore odvzeta prostost, v petek so bili vsi privedeni k preiskovalni sodnici ptujskega sodišča, ki je zanje po zaslišanju odredila pripor.

Po besedah Munde je bila zasežen t. i. skunk, pridobljen s hidroponičnim gojenjem, kjer se vsebnost THC v na tak način vzgojenih rastlinah zaradi optimalnih razmer drastično poveča in znaša v cvetovih med 40 in 70 odstotkov psihotropne snovi, v listih pa ga ostane okoli deset odstotkov.

Prodal bi lahko za 10 tisoč evrov

"Po naših ocenah so osumljeni na območju Črne gore za 20 kilogramov prepovedane droge plačali okoli 10.000 evrov. V Sloveniji bi zanjo na črnem trgu iztržili vsaj 40.000 evrov, če pa bi jim drogo uspelo prepeljati v Nemčijo ali kakšno drugo zahodnoevropsko državo pa bi se znesek gibal okoli 60.000 evrov," je še dejal Munda.

Komentarjev 1
  • zztop 17:46 10.julij 2013.

    Dajte jim takoj odvetnike in telefonsko cifro od tošiča al jankoviča. Bo prec urejeno, če je potrebno jim dajte še slovenske potne liste in odškodnino za čas, ko so jim cariniki težili na granici,Sicer cariniki in policaji delajo svoj ...prikaži več posel, poznej se začne štrikat, ko se vmešajo ta glavni šefi, politiki ali sodstvo. BRAVO Socialistična republika Slovenija!!!!