Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

"Čutil sem, kako mi drobi lobanjo"

polarni medved EPA
"Udarjal sem ga v gobec, poskušal sem ga prisiliti, da bi me izpustil. Še naprej je renčal." Pretresljiva izpoved 16-letnika, ki je preživel napad polarnega medveda. Kolega, ki je spal z njim v šotoru, ni imel take sreče.

16-letni Britanec Patrick Flinders se je izjemno veselil pustolovščine, ki ga je čakala na kampiranju v divjini na ledeniku na norveškem otoku Svalbard.

Polarni medvedi so bili vseskozi glavna tema pogovorov mladeničev. Vodnika sta jih vseskozi opozarjala na nevarnost, nihče pa se ni pretirano obremenjeval. Naučili so jih streljati in napeljevati žico okoli kempa, ki bi jih opozorila na morebiten vdor medveda. Nihče pa si ni niti mislil, da se bo zgodilo kaj tako tragičnega.

Napadel zgodaj zjutraj

250-kilogramski medved je napadel ob 7.30 zjutraj. Patrick ni slišal nobenega alarma. V šotoru je spal še z dvema prijateljema, sprva se jim je zdelo, da se nekdo le šali in udarja po šotoru. Nato pa se je šotor z vso silo zrušil na njih.

Začeli so kričati, spoznali so, da jih napada medved. Za trenutek je zavladala tišina, nato pa se je Patrick opogumil in pogledal iz svoje spalne vreče. "Medved je očitno strgal šotor, videl sem, kako nekoga vleče po tleh. Prijel ga je za glavo. Umaknil sem se nazaj v svojo spalno vrečo in se poskušal skriti," je za Daily mail grozljivo izkušnjo opisoval 16-letnik.

Najhujši del šele sledi ...

"Slišal sem ga hoditi nazaj do nas. Pogledal sem navzgor in videl čeljusti. Smrček je imel prekrit s krvjo. Bil sem popolnoma prestrašen. Tesno sem zatisnil oči, mislil sem, da bom umrl. Nato sem začutil čeljusti okoli moje roke. Nisem čutil bolečine, čutil pa sem, kako se lomijo kosti. Spustil je roko, in se lotil glave. Čutil sem, kako drobi mojo lobanjo. Stegnil sem se in ga začel tolči," pripoveduje Patrick. Ne spomni se vsega, kar se je zgodilo. Meni, da je njegov drugi prijatelj v šotoru začel bežati, zato ga je medved spustil in se pognal za njim.

Medveda so naposled ustrelili. Njegov napad je terjal eno smrtno žrtev: 17-letnika je medved do smrti zmaličil v šotoru. Patrick se je zavedel šele v bolnišnici. Prestal je težko operacijo, zašili so mu uho, oko, lice, roko in glavo. Iz lobanje so mu zdravniki odstranili delce medvedovih zob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.