Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Dacarji na lovu za utajevalci

Avtomobil lahko servisirate med trajanjem jamstva pri pooblaščenem serviserju, č Žurnal24 main
Pri davčni utaji gre za hud davčni prekršek. Najvišja pri nas odkrita davčna utaja znaša dva milijona evrov.

Durs je v prvi polovici leta opravil 1.697 davčnih inšpekcijskih nadzorov, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti. V postopkih je tako obračunal dodatnih 46,8 milijona evrov davčnih obveznosti, lani v celem letu pa nekaj več kot 87 milijonov evrov. Največja davčna utaja v Sloveniji sicer znaša okoli dva milijona evrov. Za koga je šlo, na Dursu zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo.

 

30 odstotkov ...

... vozil BMW v Sloveniji so lastniki, po oceni BMW Slovenije, kupili na sivem trgu.

Hud davčni prekršek
Če je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ter posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, plačal premalo davka in to davčni organ ugotovi, gre za posebno hud davčni prekršek. Zavezanca se kaznuje z globo, višina pa je odvisna od višine premalo plačanega davka. Izračuna se kot odstotek od premalo plačanega davka.

Na kaj paziti, ko kupujete nov avtomobil

Nizka cena je navadno znak, da za vozilo niso bile plačane vse dajatve oziroma je bilo vozilo lahko pridobljeno s kaznivim dejanjem (ukradeno). Vedno zahtevajte račun, na njem pa morajo biti podatki prodajalca, od katerega ste vozilo kupili. Bodite pozorni, da pravne osebe oziroma osebe, ki opravljajo dejavnost, ne smejo sprejemati gotovine nad 15 tisoč evrov. Prav tako pa prepišite številko šasije in jo preverite v registru RZPP (http://www.ajpes.si/rzpp). Če zadetkov ni, je avtomobil prost bremen. Od prodajalca pa zahtevajte potrdilo o plačilu davka na motorna vozila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.