Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Dalavec cirkusa naj bi napadel aktivistko

cirkus
1/5
A. Š.
Napad. Ena od aktivistk, ki je protestirala pri cirkuškem šotoru v Kranju, naj bi jih skupila. Policija: "Delavec cirkusa brez uporabe sile posegel v prepir med otrokom in prijaviteljico.‎ Poškodovan ni bil nihče."

Pri Mercator centru v Kranju že nekaj dni stoji cirkuški šotor, ki je trn v peti vsem ljubiteljem živali. "Cirkus. Za nekatere pravljični svet. A ne za cirkuške živali,“ pravijo aktivistke, ki so s transparenti protestirale pred cirkusom.

Da njihovega prihoda pri cirkusu Safari niso bili veseli, je samoumevno. Ena od aktivist jih je v petek celo skupila, trdijo aktivisti. "Že nekaj dni prostovoljci, ki jim ni vseeno za trpinčene živali, osveščajo potencialne obiskovalce o tem problemu. Mnogi se odločijo, da vendarle ne bodo kupili vstopnice in tako ne bodo podprli mučenja živali. Jezo in agresijo zaradi tega pa cirkusanti ne sproščajo le na živalih, ampak tudi na prostovoljcih – danes so fizično napadli dekle in jo zbili na tla. Posredovati je morala policija.“

Kot je za Žurnal24 razložila aktivistka K. T., je ena skupina protestirala pred prvo predstavo ob 17. uri, druga skupina pa se je pred šotorom zbrala pred drugo predstavo ob 20. uri. "Medtem ko so delile letake, so jih začeli otroci iz cirkusa škropiti z vodnimi pištolami. Ena od aktivist je zgrabila za igračo, nakar jo je nekdo od zadaj napadel in zbil na tla. Lažje si je poškodovala čeljust. Poklicala je policijo in odšla na urgenco.“

"Lahko potrdimo posredovanje kranjskih policistov na Primskovem po prijavi ženske. Suma, da je bil kršen javni red ali storjeno katero drugo nezakonito ravnanje, policisti niso ugotovili, naj bi pa v enem primeru delavec cirkusa brez uporabe sile posegel samo v prepir med otrokom in prijaviteljico.‎ Poškodovan ni bil nihče. Glede prijav o “mučenju živali” pa sporočamo, da smo jih prejeli, jih pa v okviru policijskih nalog nismo potrdili," pa so za nas sporočili s Policijske uprave Kranj.

V Sloveniji cirkusi prepovedani

Čeprav je Slovenija leta 2013 na svojem ozemlju prepovedala gostovanje cirkusov z živalmi, ta prepoved velja le za t. i. prostoživeče živali, kot so npr. sloni, tigri, levi in opice. "Tako smejo gostujoči cirkusi še vedno na krute načine do nenaravnega vedenja pripravljati konje, koze, krave, pse, mačke, kunce, golobe ter celo lame in kamele. Agresija je del vsakdana, cirkusanti uporabljajo biče, palice, brce, elektrošoke, verige, osamitev, odtegovanje hrane in vode … Živali selijo iz kraja v kraj tudi v najhujši vročini in mrazu, veterinarska oskrba  pa je pičla ali je sploh ni,“ poudarjajo ljubiteljice živali, ki še pravijo, da so z letaki in transparenti vsakega četrtega cirkusa željnega obiskovalca prepričale, da ne kupi vstopnice.

Popoviču protestno pismo

Cirkus se prihodnji teden seli v Koper. Obalno Društvo Proti Mučenju Živali je na koprskega župana Borisa Popoviča že naslovilo pismo, v katerem ga pozivajo, naj cirkusu Safari odreče gostoljubje.

"Čeprav je naša država pred dvema letoma prepovedala gostovanje cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče živali, je cirkusom danes še vedno dovoljeno "za zabavo" uporabljati t.i. "udomačene živali", sem sodijo tudi kamele, konji, krave, mačke, pse, koze, lame ... Te živali bivajo v popolnoma neprimernih pogojih, pri dresurah so mučene, cirkusanti uporabljajo biče, palice, brce, elektrošoke, verige, osamitev, odtegovanje hrane in vode … Veterinarska oskrba je pičla ali je sploh ni. V dneh, ko se po celi Sloveniji spopadamo z vročinskim valom, je tem živalim še toliko huje. Mnogo tega so potrdili tudi kolegi z društva Kranj, kjer cirkus Safari gostuje v teh dneh,” so zapisali v pismu in župana obvestili tudi o napadu na aktivistko. Po njihovem vedenju jo je cirkusant z "vso silo vrgel ob makadamska tla."

Komentarjev 26
  • Giga Lendero 10:52 18.julij 2015.

    Če grem pa samo zarad tega u cirkus da svojemu "ubogemu" otročku pokažem divje živali,pol sm pa tud usekana. Bom jest poklicala divje živali naj gledajo otroke kako skačejo pa se valjajo pa hodijo po vrvico z bičem na riti,samo ...prikaži več zato ker se mi živali smiljo,ker še niso vidl otroka.Djte no lepo prosm,ste hinavci...tolk mate kao radi otroke,pomoje jih prov nč ne spoštujete. Če bi jih,bi jim doma lepo razložili,da se mučenja živih bitij ne podpira.Men verjemte,otroc bojo prej dojel kot vi. Pa otroc ne bojo trpel,pa ne bojo mučeniki,če ne bojo vidl divjih živali. Tud jest jih ne bom pa še zmer živim.

  • Giga Lendero 10:45 18.julij 2015.

    Xerxes,zarad takih kot si ti mam raje živali kot ljudi. Otroci nimajo za jesti in za piti,ker ti ješ meso. Živinoreja porabi toliko hrane in vode za te uboge živali,da bi lahko nahranila vse revne otroke po celem svetu! tako ...prikaži več da ti priporočam,če te skrbi za podhranjene otroke,da najprej prenehaš jest meso. Pa še ubit ne bo treba nobenga za to

  • Xerxes 13:32 12.julij 2015.

    Naj se raje ukvarjajo z otroci, ki nimajo kaj jesti ali kaj obleči. Zaradi par krav in ovc pač ne bo konec sveta