Slovenija > Črna kronika
5868 ogledov

Darka, ki je zabodel lastno babico, preganjal satan

Darko Leskovar D. M. Rakova jelša
Jožefo N. je v ljubljanski Rakovi jelši skoraj pokončal njen vnuk Darko Leskovar. Pregnala ga je mama.

Večer po lanskem dnevu spomina na mrtve se je v Rakovi jelši na obrobju Ljubljane odvila družinska tragedija. Takrat smo poročali, da je Jožefo, ki so jo vsi klicali Pepca, z nožem zabodel njen vnuk Darko in po grozljivem dejanju pobegnil, prijeli so ga naslednje jutro na Viču.

Pri njej sadike kupovalo pol Ljubljane

"Pepca je bila gospodinja in se je veliko ukvarjala z vrtom, sadike je pri njej kupovala cela ulica in po mojem še pol Ljubljane," je ob našem obisku povedala ena od daljnih sosed. "Res je, vedno sem šla k njej po paradajz," jo je dopolnila druga. "Toda potem je obležala, ne vem, ali zaradi bolezni ali starosti, in nisva se več videvali. Mož ji je pa umrl že dolgo nazaj."

Takrat smo tudi izvedeli, da je v eni polovici dvojčka na križišču Poti v Rakovo jelšo in Delakove ulice živela Pepca s starejšo hčerko in njeno družino, v drugi pa mlajša hčerka, prav tako s soprogom in otrokom. "Res nismo bili v kontaktih, a to so bili vedno urejena družina, nikdar nismo slišali, da bi bilo pri njih kaj narobe," je pojasnil starejši prebivalec Delakove ulice.

O Darku domačini niso vedeli veliko. "Vem samo, da je enkrat skušal narediti samomor. Po tem sklepam, da je imel težave," je dejal možakar zgodnjih srednjih let, prodajalka v bližnji trgovini pa je dodala, da je usodno jutro prišel po tri pive.

V jakni našel kokain

Kaj natančno se je dogajalo 2. novembra, smo včeraj izvedeli na okrožnem sodišču v Ljubljani, kamor so 41-letnega Darka Leskovarja pripeljali s forenzičnega oddelka mariborske psihiatrije. Hitro se je izkazalo, zakaj: kot je sodni izvedenec za psihiatrijo ugotovil že v preiskavi, je invalidski upokojenec nož vihtel neprišteven, saj je ob duševni bolezni, paranoidni shizofreniji, še odvisen od kokaina in alkohola.

To je sam priznal tudi pred sodnico Ireno Škulj Gradišar: skušal se je otresti drog, zato je odšel na zdravljenje in bil približno pol leta pred zločinom čist, nato pa je v svoji jakni našel nekaj zavitkov kokaina. En gram je zaužil dan prej, še enega pa štiri ali pet ur pred grozljivim dejanjem. In popil je prej omenjene tri pive.

Videl je grozno prikazen

Povrh vsega ga je že dva dni "preganjal satan", kar je morda povezano tudi s tem, da je po lastnih besedah prenehal jemati tablete, ni razkril katere, vendar je sklepati, da za svojo bolezen, ker naj bi mislil, da je v redu.

Več kot očitno ni bil. "Čutil sem satana v hiši, bil ves prestrašen in paranoičen, in zato šel gor k babici. Tam sem zagledal grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt," je pripovedoval na sodišču.

Spomnil se je, da jo je porezal z nožem z 20-centimetrskim rezilom, ki ga je vzel v kuhinji. Pa je ni samo porezal, rana, ki jo je zadal 89-letni Jožefi N.,  je segala do globokih mišic, ob tem ji je z udarcem, ki pa se ga ne spominja, zlomil lobanjsko bazo. Brez hitrega posredovanja – Darka je pregnala mama – bi umrla.

Leskovar je med begom nož zalučal v Gradaščico in se celo noč skrival za cerkvijo. Njegove starše so včeraj zaslišali za zaprtimi vrati. Tožilec Uroš Lesjak je zavoljo ugotovljene neprištevnosti predlagal, da sodišče Leskovarja, ki ga zagovarja odvetnik Matjaž Ulčar, za poskus uboja ne pošlje v zapor, ampak mu izreče varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem prič.

Komentarjev 3
  • Idioti 18:49 10.april 2024.

    A ni psihiatre nič sram , ko jih nateguje tajle drogeraš . In pravite sopomni se , da ga je preganjal satan , ne spomni se pa kaj je naredil. Kaj ko vi vi psihiči mal sebe testiral ?

  • Qdcwtbtb 08:00 10.april 2024.

    Butec. Mar bi gandžo kadil, da bi ga malo skulirala. Koka ga je pa samo naspidirala. Pa še alko zraven. Ni čudno, da je bil ves podivjan.