Slovenija > Črna kronika
93 ogledov

"Dekle me je vprašalo, zakaj je soba zaklenjena"

Zaklenjena vrata Profimedias
Moški, ki je štiri leta v stanovanju skrival truplo svoje mame, je bivši direktor hotela v Poreču, poroča hrvaški Jutarnji list. Preiskovalcem je natančno opisal, zakaj je svoje dejanje tako dolgo prekrival.

Kako je mogoče, da nekdo v sobi več kot štiri leta skriva truplo svoje mame in nihče tega ne odkrije, so se včeraj spaševali hrvaški mediji, potem ko je policija v stanovanju 59-letnega Tiborja Novaka v Zagrebu odkrila razpadajoče truplo njegove mame. 

Hrvaški Jutarnji list danes opisuje podrobnosti nenavadnega primera in navaja, da je moški nekdanji direktor enega od poreških hotelov. "Mama si je jeseni leta 2012 zlomila kolk in bila po zdravljenju v bolnišnici poslana v domačo oskrbo, v stanovanje, kjer sva živela samo midva," je po poročanju hrvaškega časnika preiskovalcem povedal Novak. "Oče je umrl 2006, jaz pa sem se po propadu hotela, ki sem ga vodil od leta 1999, vrnil v Zagreb." 

Čakala je na rehabilitacijo

Novak trdi, da je do vsega skupaj prišlo zaradi finančnih razlogov. Za mamo, ki je po prihodu iz bolnišnice ležala v postelji, je, kot je povedal, zgledno skrbel. Nosil ji je hrano in čaj, skupaj sta čakala, da bo odšla na rehabilitacijo v toplice. Nekega dne je mamo, potem ko je noč prebil pri sorodnikih, ob povratku domov našel mrtvo. Bil je v šoku, strah ga je bilo in ni imel denarja za pogreb. 

"Razmišljal sem, kaj naj naredim, čas pa je mineval," je po poročanju Jutarnjega lista dejal Novak. "Najprej en dan, nato nekaj dni, dva tedna ... Telo sem pokril in dlje kot je trajalo, težje sem prijavil njeno smrt, saj sem se bal, kako bom policiji pojasnil, zakaj tega nisem storil takoj."
Da bi prikril svoje dejanje, je sobo zaklenil ter prednjo postavil omar. Povedal je, da mu ni bilo lahko, zato se je v stanovanju zadrževal čim manj. Nekaj časa je živel celo v najemu v nekem drugem stanovanju, a se je zaradi pomanjkanja denarja vrnil. Dejal je, da neprijetnega vonja v stanovanju ni čutil, je pa zaradi revščine živel v slabih življenjskih pogojih. 

Izključili so mu ogrevanje

Hrvaška policija | Avtor: Profimedias Profimedias
"Izključili so mi ogrevanje, zato sem vodo grel na štedilniku," je po poročanju časnika povedal Novak in dejal, da je večkrat razmišljal o samomoru. Pred desetimi leti je bil obsojen zaradi finančnih malverzacij v turizmu, zato je bil leta 2013 pozvan na odsluženje desetmesečne zaporne kazni. Od sredine 2013 do sredine 2014 je preživel v zaporu. Po odsluženi kazni se je vrnil domov in po zapuščinski obravnavi očeta podedoval nepremičnine na Cresu, jih obnovil in prodal ter z denarjem začel obnavljati stanovanje v Zagrebu. 

Spoznal je dekle, ki se je preselila k njemu v stanovanje. "Enkrat me je vprašala, kaj se nahaja v tej sobi, da je stalno zaprta," je povedal Novak. "Dejal sem ji, da je polna krame, da vanjo nikoli ne hodim ter da jo nameravam nekega dne očistiti in prenoviti." Za sosede, ki so se čudili nenadnemu izginotju njegove mame, je imel pripravljeno zgodbo, da je umrla ter da je pokopana v družinski grobnici v Đurđevcu. 

Ponaredil smrtovnico

Vse skupaj se je zapletlo, ko so ga po mami začeli spraševati iz hrvaške zdravstvene zavarovalnice. V strahu, da bi ga odkrili, je ponaredil smrtovnico (zapis podatkov o dedičih in premoženju pokojnika, ki je potreben zaradi uvedbe zapuščinskega postopka), v katere avtentičnost pa je podvomila policija, mu postavila več vprašanj in naposled prišla do šokantnega odkritja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • KOJAK 14:36 15.november 2016.

    Kolikor sem bral članek na hrvaških portalih, je mamina penzija nedotaknjena na njenem računu.

  • satir 13:42 15.november 2016.

    bla bla.... štiri leta je vlekel mamino penzijo, to je razlog. Dolce far niente....

  • Božidar Dinič 11:36 15.november 2016.

    to še nas čaka in tudi vas bivši direktorji in bančne gnide še za sedmino vam otroci nebodo dali ha ha ha