Slovenija > Črna kronika
63 ogledov

Deklica umrla, ker so jo zdravili z insekticidom

Uši Profimedias
V Kliničnem centru Črne Gore v Podgorici je minulo noč umrla petlenta deklica iz vasi Besnik pri Rozajah, ker so ji starši uši želeli odstraniti z etiolom, praškom, ki se v poljedelstvu uporablja kot insekticid.

Črnogorski mediji poročajo, da so deklico dvakrat oživljali, a neuspešno. Deklica je ponoči umrla, potem ko so ji starši na glavo vtirali etiol, da bi jo rešili nadležnih uši. Uradno vzrok smrti sicer še ni potrjen, saj bodo telo deklice pregledali še na obdukciji. 

Pozvali ministrstvo k ukrepanju

Direktorica Kliničnega centra Podgorica Zorica Kovačević je črnogorsko ministrstvo za zdravje pozvala, naj sprejme ukrepe v preventivnem zdravstvu, da bi preprečili uporabo etiola za zatiranje uši, saj so menda zaznali več tovrstnih primerov na severu ČG. 

Predstojnica nujne medicinske pomoči v Rozajah Nermina Tahirović je za medije povedala, da so deklico v bolnišnico pripeljali pred desetimi dnevi ter da so bile "njene vitalne funkcije ogrožene". "Z rešilcem smo jo prepeljali v beransko bolnišnico, kjer se je dvajset zdravstvenih delavcev borilo za njeno življenje," je povedala. "Nato so jo prepeljali v KCCG."

Policija preučuje podoben primer

Črnogorska policija sicer preučuje še en podoben primer, v katerem so z istim sredstvom zdravili še eno deklico, ki je k sreči po zdravljenju v KCCG brez zdravstvenih posledic. Tahirovićeva je zato starše pozvala, naj otrok ne poskušajo zdraviti z drugimi sredstvi, kot tistimi, ki jih za odpravo uši priporočajo v lekarni. "V praktično vsaki lekarni se za nekaj evrov lahko kupi šampon proti ušem," je opozorila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 17:33 06.december 2016.

    Dobrodošli v svet ponudnikov sadja šipcev. Sicer pa lahko močno dvomimo, da kancerogeni pesticidi ali pa insekticid, kot je v tem primneru etiol, nima stranskih posledic pri 'ozdravljeni' deklici.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:18 06.december 2016.

    Včasih smo to naredili s čistim petrolejem in nato umivanje z jabolčnim kisom.

  • jozicamurn 11:20 06.december 2016.

    V tem kamnu imenovanem CG, ki podpira šiptarje-muslimane-ustaše in natovski vatikan, kjer so tako imenovani milogorci = švercerji cigaret/organov/droge JE VSE MOGOČE. Retardizem je pač tam v velikem porastu.