Slovenija > Črna kronika
924 ogledov

Delajo se gluhe in prosjačijo za denar

Beračenje vsiljivo, celo nasilno Reuters
Romunski državljani spet v akciji.

Na koprski polcijski upravii so v minulih dneh na številko 113 prejeli več klicev o osebah, ki zbirajo prostovoljne prispevke. Nekateri naj bi imeli plakate z navedbo, da gre za gluhoneme osebe. Primere so zaznali so bili zaznani v mestnih središčih in v neposredni bližini nakupovalnih v Kopru, Izoli in Piranu.

Izolski policisti so včeraj po prejetem klicu občana izsledili štiri državljane Romunije, dva med njimi sta dejansko zbirala prostovoljne prispevke. Ker je bilo njuno dejanje v nasprotju z 5. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) jima je bila izrečena globa.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov ureja ZJRM-1 v 5. členu, ki določa, da lahko prostovoljne prispevke zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki pa morajo imeti dovoljenje upravne enote. Navedeno seveda ne velja za verske skupnosti, ko prostovoljne prispevke zbirajo v svojih prostorih za verske namene.

Predvidena kazenska sankcija znaša od 104,32 do 208,65 evrov za fizične osebe in  od 417,29 do 834,59 evrov za pravne osebe in samostojne podjetnike  ter od 208,65 do 417,29 evrov za odgovorne osebe.

Če nekdo na javnem kraju na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, pa se kaznuje z globo v višini 41,73 evrov. Prekršek po tej določbi je storjen, če oseba vznemirja osebe s svojimi aktivnimi dejanji (vlačenje za obleko, zmerjanje, prijemanje za roke, itd), če oseba zgolj stoji na mestu in prosi za denar, prekršek po tem členu ni storjen.

Policisti svetuejo, da preden izročite prostovoljni prispevek, od osebe zahtevate dovoljenje upravne enote. Če oseba tovrstnega
dovoljenja nima, je to lahko znak, da zbira prostovoljne prispevke brez dovoljenja in s tem izpolni znake prekrška. Če oseba pokaže dovoljenje, pa občan posumi, da dovoljenje ni pristno, naj o tem nemudoma obvesti policijo na številko 113 in poda čim podrobnejši opis oseb in morebitnih vozil s katerimi so se odpeljali s kraja, saj je za tovrstne osebe značilno hitro menjavanje lokacij ravno z namenom, izogniti se policiji.

Pri tem se po nepotrebnem ne izpostavljajte, saj gre v večini primerov za dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s
tovrstnimi dejanji in praviloma ne delujejo individualno temveč v skupini. Če zbiranje prostovoljnih prispevkov postane preveč nasilno ali žaljivo, se kontaktu z osebo poskušajte izognit na način, da se premaknete v bližino drugih oseb in o tem takoj ko je mogoče,
obvestite policijo.

Komentarjev 1
  • ode 08:24 14.julij 2018.

    Nihče pa ne omenja tisoče in tisoče domačih "romunov), ki se delajo slepe, hrome, šantave, zmešane itd, ki vlečejo invalidske penzije, postrežnine in vse privilegije, ki gredo zraven. Ko mislijo, da jih nihče ne vidi, so pa zdravi, ko ribe.