Slovenija > Črna kronika
13058 ogledov

Delavec iz lunaparka brez razloga zabodel Zdravka

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
Nizozemec Brian Johannes Anthonie Boerkamp, ki je delal v lucijskem lunaparku, bo sedel pet let in pet mesecev, potem ga bodo izgnali.

Devetindvajsetletni Nizozemec Brian Johannes Anthonie Boerkamp je predlansko poletje skupaj z rojakom Thorom delal v lunaparku v Luciji, spala sta v predelanem tovornjaku. Večere sta preživljala v okoliških lokalih in se tistega 17. julija napotila na portoroško promenado. Vstopiti sta hotela v enega od barov, a so ju varnostniki zaradi njunega menda neprimernega vedenja zavrnili, kasneje se je izkazalo, da je bil Boerkamp pijan, pokadil je tudi nekaj trave.

Brian Boerkamp | Avtor:
Branil se je s stolom

Kaj se je dogajalo usodnega večera, so na sodišču opisovali vsi vpleteni. Njihove izpovedi so si seveda nasprotovale, a bilo naj bi približno takole: Zdravko G., makedonski državljan, ki začasno biva na Obali in je po poklicu zidar, se je z družbo odpravil v Pergolo, od tam pa skočil na bankomat. Ko se je vrnil, je opazil, da se njegov prijatelj Darijan pred lokalom pogovarja z dvema možakarjema, in ga vprašal, če ima težave. To naj bi bilo tudi vse, a dovolj, da ga je Boerkamp kljub posredovanju Thora in Darijana napadel in s preklopnim nožem z desetcentimetrskim rezilom dvakrat zabodel, enkrat v prsni koš in drugič v ledveni del hrbta, poškodbe so bile k sreči lažje. Zdravko se je zatem branil s stolom, Nizozemca pa sta zbežala proti plaži.

Boerkamp, ki je bil na Nizozemskem že šestkrat obsojen za kazniva dejanja, tudi z uporabo sile, je vztrajal, da pri svojih skoraj dveh metrih in dobrih 110 kilogramih ter znanju borilnih veščin ne bi potreboval noža, če bi hotel poškodovati Zdravka. Sodnica na koprskem okrožnem sodišču Barbara Franca ga je konec lanskega leta kljub temu zaradi poskusa uboja obsodila na štiri leta in pol zapora ter mu izrekla triletni izgon iz države, oprostila pa plačila sodnih stroškov.

Višje sodišče zvišalo kazen

Na sodbo sta se pritožila tako Boerkampov zagovornik, odvetnik Aljoša Štampar Strojin, ki je trdil da je šlo kvečjemu za povzročitev lahke telesne poškodbe, za kar je kazen lahko celo samo pogojna, kot tožilka Vesna Medica, ki je predlagala pet let in pet mesecev zapora.

Višje sodišče se je po poročanju Večera pred kratkim strinjalo s tožilko Medico in Nizozemcu zvišalo kazen na pet let in pet mesecev aresta, mu pa spet ni treba plačati sodnih stroškov.

Komentarjev 5
  • Kmodri 18:41 09.avgust 2023.

    Kakšna lahka poškodba? Je odvetnik pod vplivom substanc?

  • marija47 09:04 09.avgust 2023.

    Tako kot v ZDA se tudi v Evropski uniji kriminalci selijo iz ene v drugo državo.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:23 09.avgust 2023.

    Odločte se že a je Belgijec al Nizozemec??