Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Desetim začasno odvzeli prostost

1/16
Žurnal24 main
11 današnjih hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem gospodarske kriminalitete v Hypo Alpe Adria, že zaključenih. Pri preiskovanih domnevno kaznivih dejanjih nastalo za več milijonov evrov škode.

Pri dvajsetih hišnih preiskavah, ki naj bi bile povezane s sumi gospodarske kriminalitete v Hypu Alpe Adria, je sodelovalo 50 policistov in kriminalistov. Desetim osebam so začasno odvzeli prostost, dve so izpustili.

Slovenska policija je pri preiskavi sodelovala z organi iz Avstrije, Hrvaške in Liechtensteina. Zbiranje obvestil se je na območju policijskih uprav Ljubljana in Celje začelo že sredi lanskega leta.

Preiskujejo "sume pri nekdanjih vodilnih v eni izmed bank in v družbi, povezani z njo. Nekdanji vodilni so povezani s sumi nepravilnosti pri različnih oblikah financiranja poslov." Pri izvrševanju teh kaznivih dejanj je nastala večmilijonska škoda.

Zasegli so več dokumentacije in tudi en avtomobil. O tem, da je minilo kar nekaj časa, preden so ga naložili, si preberite v zavihku Galerija.

 

Na sedežu Hypa
Po naših neuradnih informacijah so preiskave potekale pri nekdanjem predsedniku uprave Hypo Alpe Adria Antonu Romihu, Aleksandru  Skubicu, Andreju Potočniku, Andreju Lahu in Urbanu Golobu.

Policija je po poročanju portala 24ur.com nekdanjega direktorja Hypo Leasinga Potočnika odpeljala na sedež Hypa. Po odhodu iz banke pa je začel bežati pred fotografi, kar lahko vidite tudi v GALERIJI.

 

Hypo Alpe Adria in Hypo Leasing sta sicer že dalj časa pod drobnogledom policije, tudi zaradi suma finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale preko ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu.

Na Hypo Alpe Adria podpirajo preiskavo
Preiskave so potekale na območju Policijske uprave Ljubljana in Krško.

"V predkazenskih postopkih sodišče ne more posredovati informacij medijem, zato ne moremo potrditi ali zanikati, ali so bile na današnji dan izdane odredbe za hišne preiskave,"
so glede preiskav odgovorili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Na Hypo Alpe Adria banki so potrdili, da je današnja policijska preiskava potekala zoper nekdanje vodilne v banki. Zagotovili so, da z organi pregona sodelujejo in podpirajo preiskavo. Kriminalistom lahko tudi odstopijo dokumentacijo, ki so jo februarja zbrali v interni preiskavi.

Kadrovski "blitzkrieg"
V začetku februarja je v Hypo Alpe Adria prišlo do hitre zamenjave vodstva. Iz uprave so odpoklicali predsednika uprave Antona Romiha ter člana uprave Andreja Laha in Urbana Goloba. Iz Hypo Leasinga pa so odpoklicali generalnega direktorja Andreja Potočnika ter direktorja Marcela Sumperja in Aleksandra Skubica. Zamenjali so tudi edinega slovenskega nadzornika v Hypo Alpe Adria Aleša Rojsa.

Časnik Finance je takrat poročal, da naj bi zamenjani pobirali provizije pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah. Provizije naj bi pobirali od kreditno nesposobnih komitentov, med katerimi naj bi bil tudi propadli Vegrad.

Kar nekaj prahu je dvignil način zamenjave – prisotni so bili namreč avstrijski varnostniki, ki so zaprli pot v poslovno stavbo.

Preiskave in aretacije za zameglitev krize?
Ravno v ponedeljek je policija predstavila stanje na področju preiskovanja gospodarskega kriminala za preteklo leto. Po oceni generalnega direktorja policije Janka Gorška so bili v boju proti gospodarskemu kriminalu lani uspešni, obravnavali so kar 13 tisoč tovrstnih kaznivih dejanj.

Po pisanju pozareport.si je bila tiskovna konferenca, na kateri so predstavljali lanske rezultate, le "uvodna predstava in priprava javnosti na večje kriminalistične preiskave ter aretacije v prihodnjih dneh".

Kot so še zapisali na spletni strani, naj bi s preiskavami in aretacijami ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal želela delno odvrniti pozornost javnosti od krize, ki pretresa vlado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.