Slovenija > Črna kronika
100 ogledov

Diakon spolno napadel 14-letnico

Duhovnik Shutterstock
Zdaj že nekdanji diakon, ki je v eni od istrskih župnij 14-letno deklico pred dvema letoma nagovarjal k spolnim odnosom, jo otipaval in ji pošiljal neprimerna sporočila, je od prejšnjega tedna v zaporu na Dobu.

Pravnomočna sodba zoper 56-letnega diakona, ki mu je zaradi nagovarjanja k spolnim odnosom takrat 14-letne deklice koprsko okrožno sodišče prisodilo štiriletno zaporno kazen. Višje sodišče je odločitev potrdilo, trajanje zaporne kazni pa sicer skrajšalo za štiri mesece. Nekdanji diakon je že na Dobu, na prostosti bo januarja leta 2020, pišejo Primorske novice.

Starša sta ga prijavila policiji

Primer je močno pretresel javnost v slovenski Istri; takrat izredno aktivni diakon v eni izmed istrskih župnij je 14-letni deklici, s katero sta zaradi dejavnosti v cerkvi precej časa preživela skupaj, povedal, da se je vanjo zaljubil. Pošiljal ji je neprimerna sporočila, pisma, jo otipaval in nagovarjal k spolnim odnosom.

Deklica se ga je najprej začela izogibati, ker to ni zaleglo, je o nadlegovanju povedala staršema. Diakona sta prijavila policiji. Kriminalisti so ga priprli, stekel je sodni proces, ki ga je koprsko sodišče končalo junija lani. Nekdanji diakon se je na odločitev, štiriletno kazen zapora, pritožil na višje sodišče, ki je primer končalo v začetku letošnjega leta. Nekdanji diakon je od prejšnjega tedna v zaporu na Dobu, kazen se mu bo iztekla konec januarja leta 2020.

Ker naj bi dejanja storil med opravljanjem nalog v okviru župnije, so ukrepali tudi v koprski škofiji, kjer so mu prepovedali opravljanje pastoralne dejavnosti, še pišejo Primorske novice.

Diakon je najnižja stopnja najnižja stopnja duhovniškega posvečenja, praviloma bogoslovci postanejo diakoni eno leto pred duhovniškim posvečenjem, lahko pa nekdo postane tudi stalni diakon. Diakoni se lahko poročijo, ne morejo darovati maše, lahko pa na primer berejo evangelij in podeljujejo blagoslove. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 5
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:31 25.maj 2016.

    Tak katoliški gnoj bi morali brezpogojno kastrirati! In VSI so isti!

  • Pepe007 14:56 25.maj 2016.

    Če bi bili dokazi trdni, potem je dobil cca 10 let. Če pa so bili silno šibki, potem pa manj. Vatikan tistim za katere sam meni, da je dovolj trdnih dokazov za pedofilijo, odvzame cerkvena pooblastila. Kar je opisano tudi ...prikaži več v tem članku. Duhovnik je očitno uspel Vatikan prepričati, da realnih dokazov ni. Čeprav razumem, imaš ti trdne in neizpodbitne dokaze za spolno občevanje tega duhovnika z mladoletno osebo?

  • Janez_53 14:44 25.maj 2016.

    Stojim za tem, kar sem napisal! Oseba, o kateri piše članek, dela za RKC! Na mojem območju obstaja duhovnik, ki je bil pravnomočno obsojen na zapor zaradi pedofilije in je tudi odsedel svoje (po moji presoji premila kazen, ampak to ...prikaži več je stvar sodišča), sedaj pa veselo mašuje in vodi pogrebe in naklada ljudem o veri, poštenju in podobno! In nič ga ni sram! Pa to ni osamljen primer!