Slovenija > Črna kronika
67 ogledov

Diners zaradi zlorab blokiral 300 kartic

Pripomočki za skiming kartic
1/2
PU Ljubljana
Policija je zaradi suma zlorabe bančnih kartic priprla eno osebo. Medtem o novih zlorabah bančnih kartic iz tujine poročajo iz Diners Cluba Slovenija.

Val zlorab plačilnih kartic je zadel tudi Diners Club Slovenija. "Naš član nas je obvestil, da je prejel obvestilo 'SMS alert' o poskusu nakupa v tujini, ki pa ga ni opravil. V avtorizacijskem centru Diners Cluba Slovenija smo njegovo kartico takoj blokirali," so sporočili iz Diners Club Slovenija.

Ob tem so sporočili, da so preventivno blokirali skupaj 300 kartic, ki so bile pred kratkim uporabljene na določenih prodajnih mestih v tujini. Nove kartice bodo izdane brezplačno. Ob tem vsem uporabnikom še svetujejo, da naj si vključijo storitev "SMS alert".

Goljufom bankomatov stopili na prste

Policija je sicer danes sporočila, da je pridržala dve osebi, eno pa priprla zaradi suma, da je preslikavala podatke z bančnih in kreditnih kartic na slovenskih bankomatih v zadnjih mesecih.

Konec novembra je morala NLB zaradi suma kraje podatkov s kreditnih kartic blokirati večje število bančnih kartic. Policija pa se z velikim porastom nameščanja tako imenovanih skimming naprav (naprave za preslikavanje podatkov z bančnih kartic) vseskozi ukvarja. Imetniki kartic in posredno tudi banke so bili v teh primerih skupno oškodovani za okoli pol milijona evrov.

Delujejo po ustaljenem kopitu

Vzorec zlorabe je podoben: naprave na bankomate nameščajo tujci, ki v Slovenijo pridejo zgolj s tem namenom. Po besedah Simona Goluba z generalne policijske uprave je najbolj na udaru območje Ljubljane, kjer je koncentracija bankomatov največja. Zloraba kartice se lahko zgodi že v nekaj dneh po kraji podatkov, in sicer v tujini.

Eni nameščajo, drugi dvigujejo

Skimming naprave so ponavadi sestavljene iz dveh delov. Plastični del se namesti na režo, kamor se ustavi bančna kartica. Ta dodatna reža prekrije prvotno režo, zato jo je težko prepoznati. Drugi del se namesti nad ekran bankomata ali na režo, kjer se izdajajo bankovci, če je ta reža nad tipkovnico za tipkanje PIN kode. S tem delom naprave se namreč posname vpis omenjene številke.

Po podatkih policije so osumljeni podatke posredovali naprej, kar pomeni, da gre za dobro organizirano skupino. En del skupine namešča naprave, drugi pa v tujini opravlja dvige s ponarejenimi karticami. Božidar Južnik iz sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je pojasnil, da se z napravami posname magnetni zapis kartic in PIN kodo. Ta magnetni zapis se nato prenese na ponarejene kartice. Na PU Ljubljana že nekaj mesecev deluje skupina, ki se ukvarja samo s tovrstnimi zlorabami.

Komentarjev 2
  • Alb 17:14 07.december 2011.

    Zadeva s skimingom je preteklost. Zlorabe bančne kartic na bankomatih brez uporabe prave PIN kode je realnost, ki jo banke zadržujejo in ne spustijo v javnost, ker število zlorab ne dosega kritične mase. Poglejte si dejstva zlorabe bančnih kartic na ...prikaži več bakomatu na spodnji povezavi :http://forumi.siol.net/showthread.php?t=39523&page;=3

  • Kunaver 16:58 07.december 2011.

    Obstaja anti-skimming. Je za banke predrag?http://slo-kronika.si/novice/naprava-za-anti-skimming-sprozi-alarm-in-bankomat-takoj-izklopi/