Slovenija > Črna kronika
31314 ogledov

Do smrti zbil dva kolesarja, eden je bil olimpijec

Janez Trunkelj D. M.
Od gozljive prometne nesreče, ki jo je na Dolenjskem povzročil Janez Trunkelj, in v kateri sta umrla kolesarka in kolesar, bo letos preteklo že osem let, sodnega epiloga pa še vedno ni. Celo več, sojenje se je danes šele znova začelo.

Bojan Udovič, dolgoletni član kolesarskega kluba Sava Kranj, je leta 1980 zastopal Jugoslavijo na poletnih olimpijskih igrah v Moskvi in v kronometru zasedel osmo mesto. Tri leta kasneje je postal jugoslovanski prvak v cestni dirki.

Kolesu je ostal zvest tudi po zaključku tekmovalne kariere. Usodnega 11. julija 2015 se je s prijatelji namenil na kolesarski izlet iz Ljubljane v Belo krajino. Na vzponu proti Pljuski pri Trebnjem naj bi 46-letna Andreja Križaj, tudi Gorenjka, nekoliko zaostala in Udovič jo je počakal. "Dobro sem ju videl, kar precej sta zaostajala za skupino kolesarjev, ki je malo prej peljala mimo. Eden od njiju je bil kar preveč na sredini ceste. Takoj sem pomislil, da ju bo kdo še zbil. In bil bi čudež, če ju ta avto ne bi zadel, sploh pri hitrosti, ki jo je imel," je po poročanju Dnevnika na enem od prejšnjih sojenj pripovedoval očividec.

Prehiter in pijan

Tedaj 24-letni Trunkelj pa ni vozil samo prehitro, ampak tudi močno pijan, v krvi je imel 1,8 promila alkohola. Prometno nesrečo z materialno škodo je povzročil že malo pred tem, a pobegnil, divja vožnja pa se je končala veliko bolj tragično.

"Nisem videl trka, če sodim po zvoku motorja, pa je avtomobil moral pripeljati precej hitro. Takoj po tistem, ko je počilo, sem videl prazno kolo, ki je letelo po cesti, in takoj zatem črn avto, ki je vzvratno ter s precejšnjo hitrostjo peljal proti meni po travniku. Moral sem odskočiti, da me ni zadel. Ko je fant izstopil iz avta, je bil silno zmeden, spotikal se je. Takoj sem pomislil, da je najbrž precej pijan. Hotel je sneti registrsko tablico z avta. 'Pa menda nisi koga povozil,' sem mu rekel. Mislim, da je šele tedaj dojel, kaj se je zgodilo. Nič ni znal povedati, samo nekaj je momljal," je pripovedovala priča.

Sodišče Novo mesto | Avtor: D. M. D. M.
Hotel naj bi se ogniti srnjaku

Policijska preiskava je pokazala, da je Trunkelj, doma iz okolice Dobrniča, zapeljal čez desni robnik na travo, sunkovito zavil na levo in zapeljal na levi vozni pas, kjer ga je zaneslo in začel je bočno drseti v smeri vožnje, na levem robu levega voznega pasu pa je z zadnjim levim bočnim delom silovito trčil v kolesarja. Oba sta bila takoj mrtva, Udovič bi sicer čez 11 dni dopolnil 58 let.

Na sodišču je Trunkelj obžaloval nesrečo, a krivde ni priznal, vztrajal je, da je med vožnjo proti Velikemu Gabru na cesto pritekel srnjak, ki se mu je skušal izogniti, pri tem pa je izgubil nadzor nad meganom. Tako sta z zagovornikom, odvetnikom Benjaminom Peterneljem, na enem od predobravnavnih narokov tudi zavrnila osem let in pol zaporne kazni, kolikor je ob priznanju krivde ponudila tožilka Renata Brodarič Trentelj. Za takšno nesrečo je predvidenih do 12 let aresta.

Novo pogajanje

Sodna saga se je nadaljevala s poskusi izločanja sodnic in dokazov, vmes je po pisanju Slovenskih novic umrl tudi izvedenec za preiskovanje prometnih nesreč Ivan Prebil, ki je ugotovil, da je Trunkelj na cesti, kjer je omejitev 90 kilometrov na uro, vozil dobrih 120 km/h.

Nazadnje je Peternelj predlagal izločitev dela izvedenskega mnenja psihiatra Jožeta Jakopiča, v katerem je povzel izjave Trunklja, ki jih je dal policistom na kraju nesreče – takrat še ni bil opozorjen na pravice, ki jih je imel kot osumljenec, predvsem o privilegiju zoper samoobtožbo. Ob tem se je spet izločila sodnica.

Vnovičen začetek sojenja na novomeškem okrožnem sodišču je bilo nato pričakovati jeseni, a se je šele danes, zdaj s sodnikom Petrom Žnidaršičem. Narok je bil kratek. „Zagovarjam se tako kot doslej in tudi na vprašanja ne bom odgovarjal,“ je dejal Trunkelj. Na prihodnjih obravnavah bodo brali zapisnike zaslišanih prič, Peternelj pa je predlagal še novo zaslišanje vseh izvedencev, ki so v tej zadevi podali pisna mnenja. Izvedeli smo še, da spet poteka pogajanje za Trunkljevo priznanje krivde.

Komentarjev 30
  • sintesi 04:21 19.marec 2023.

    DOKLER BO PRI NAS TAKA ZAKONODAJA, BO VSAK KI IMA DENAR ZA ODVETNIKE, LAHKO MORIL, KRADEL, GOLJUFAL, VOZIL PIJAN, PREHITRO.....KO BO MORDA PRIŠEL ČAS ZA OBSODBO, BO PA ZADEVA ZASTARALA!!!!!!

  • erik3 17:21 18.marec 2023.

    Pijan nimaš kaj za volan in pika!!!

  • Idioti 22:13 17.marec 2023.

    Tejle pijanduri so se prej bele miske prikazale kot jelencek. 12 let, pa namj se bode z vrhovnim sodiscem. Se mogoce na avtu ne pozna udarec v kolesarje? Se, se pravi on je in kaj se ima tozilka menit z njim za kazen.