Slovenija > Črna kronika
108 ogledov

'Dokazov je dovolj'

Ptujčan je na prvem sojenju novinarjem pred sodiščem zatrjeval, da je nedolžen i Žurnal24 main
Matoz pričakuje sodbo v enem mesecu, saj pravi, da imajo dovolj dokazov. Zagovornica obtoženega Kompara meni, da bo sojenje v teku še precej časa.
“Pričakujem, da bo sojenje končano 30. septembra, ko je razpisana četrta obravnava, na kateri pričakujem obsodilno sodbo. Dovolj je dokazov, ki smo jih zbrali policija, tožilstvo in tudi sam, da ni dvoma o krivdi,” tančice sojenja, zaprtega za javnost, odstira Franci Matoz , pooblaščenec družine in oškodovanke.

 

Najbolj razvpiti

Joseph Fritzl, Avstrija
Hči Elisabeth mu je v 24-letnem ujetništvu rodila sedem otrok. Letos je bil obsojen na dosmrtno ječo.
Eleuterio Soria, Argentina
Hčer je posiljeval in jo od njenega 12. leta zadrževal v hiši. Z njo ima dva otroka. Pred kratkim je bil obsojen na 16 let zapora.
Neimenovani Britanec
Dve hčerki, ki sta mu rodili sedem otrok, je posiljeval 27 let. Novembra lani je bil obsojen na dosmrtno ječo.

Tako hitre odločitve ptujskega okrožnega sodišča zoper 62-letnega Ptujčana, ki ga obtožnica bremeni spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in nasilja v družini, pa ne pričakuje odvetnica obtoženega Tanja Kompara . “Verjetno bodo potrebna tudi izvedenska mnenja. Izpeljati je treba ves dokazni postopek in mislim, da bo sojenje v teku še precej časa,” pojasnjuje Kompara, ki si jo je Ptujčan izbral za zagovornico. Zakaj je sprejela primer, pa Kompara razlaga: “Odvetnik sprejme stranke ne glede na to, ali mu je dejanje pri srcu, in pri kazenskih zadevah mu po navadi ni. Naše delo je, da varujemo pravice ljudi, tudi tistih, ki so prekršili zakon.”

Zavlačuje sojenje
V ptujsko hišo pravice je obtoženi vstopil šele ta teden, ko je bila razpisana že peta obravnava. S tem je nezadovoljen pooblaščenec družine Matoz: “Proces se je nekoliko zavlačeval, ker je obdolženi zlorabljal pravice in se izogibal, ampak sodišče bi lahko že prej začelo obravnavo.” Obtoženi je bil v mladosti zelo bister fant, v Ljubljani je študiral na dveh fakultetah hkrati, zdaj piše obsežna pisma in kazenske ovadbe, hkrati pa se brani z neprištevnostjo. Ker sodnica ni verjela izvedenskemu mnenju, je zdravnik, ki je mnenje napisal, prekinil sodelovanje s sodiščem. “Mislim, da mu zdravniki ne verjamejo. Ne morem pa tega komentirati, ker je postopek tajen,” razlaga Matoz.

Največ 20 let zapora
Obtoženi naj bi svojo mladoletno hčer, takrat še učenko zaključnega razreda osnovne šole, posiljeval, in jo – ko je z njim zanosila – zaprl v hišo. Pozneje je hči tudi rodila njegovega otroka, kar je potrdila analiza DNK. Najvišja kazen, ki ga lahko doleti, je 20 let zapora. Vendar pravni strokovnjaki menijo, da mu za obe očitani kaznivi dejanji ne bo izrečena najvišja možna kazen.

Vlasta Nussdorfer.

 
Storilci pred žrtvami
Obravnava na sodišču v primeru ptujskega incesta je bila javno objavljena, obravnave zoper mladoletne storilce kaznivih dejanj pa v Sloveniji niso javno objavljene. Ali torej naš sodni sistem bolj ščiti mladoletne storilce kot mladoletne žrtve?
Lahko bi tako rekli. Novi kazenski zakonik v 287. členu, ki govori o kršitvah pri objavi podatkov, s katerimi bi lahko posredno razkrili identiteto otroka, potrebuje nadaljnja jasna pravila v sodnem redu. Poleg tega so v njem navedeni otroci in ne mladoletne osebe kot tisti, ki so varovani. Postavlja se vprašanje, ali gre za osebe do 14, 15 ali 18 let.

Kaj bi torej morali spremeniti?
Spremeniti bi morali tudi pravila na sodiščih, da podatkov, ki bi posredno razkrivali identiteto žrtev, torej tudi imen osumljencev, dneva in ure glavne obravnave, ne bi javno objavili. Pravila bi veljala za spolno in družinsko nasilje, kjer se že vnaprej predvidevajo tajna sojenja. Potrebni so novi protokoli.

Zakaj je to pomembno?
Če bi imeli nov protokol o objavi podatkov, ko gre za glavne obravnave v primerih družinskega in spolnega nasilja, bi bilo povsem jasno, da ne smejo biti objavljene nobene informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati identiteto otroka oziroma kar žrtve kaznivega dejanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.