Slovenija > Črna kronika
16448 ogledov

Dolenjskim kmetom spet kradejo krompir, kažejo na Rome

Krompir Profimedia Fotografija je simbolična.
Leto je naokrog in dolenjski kmetje so spet, ne po svoji volji, postali humanitarni delavci: s poljščinami, predvsem krompirjem, zalagajo etnično skupnost, ki je skoraj praviloma na socialni podpori.

Dolenjski kmetje se že dolga leta dobro zavedajo, da nekaj krompirja sadijo zase, nekaj pa jim bo pobranega, kot so v starih časih tlačani dajali desetino fevdalnemu gospodu. Le da so fevdalce zamenjali tatovi, ki so v teh koncih večinoma iz romskih naselij, v Trebnjem iz Vejarja, v Novem mestu iz Žabjaka (Brezja) in v Krškem iz Kerinovega Grma.

Za policijske zapisnike rabi fascikel

Pridelovalci so zgodnji krompir že pobrali, v zemlji pa se še debeli pozni. A kmetovalec iz okolice Trebnjega ga bo na svojih desetih arih pridelal manj, kot je načrtoval. "Minuli torek okrog osmih zvečer sem naredil običajni obhod, kar pa je bilo brez pravega haska. Prišli so kasneje, najbrž ob polnoči ali malo čez, in skopali od 150 do 200 kilogramov krompirja. Pobrali so samo večjega, ki se je držal cime, drobnejšega so pustili. Pri tem jih ni nihče motil, ker je njiva precej oddaljena od hiše, in še kolovoz je speljan mimo, da so se lahko pripeljali prav do tja," nam pojasni in na mizo položi debel fascikel s policijskimi zapisniki. "Tole se je nabralo v zadnjih letih. Vsakič namreč pokličem policijo in potem je nekaj časa mir, čeprav v resnici ne vem, ali so kaj ukrepali, ali ne."

Krompir-kraja | Avtor: D. M. Fascikel s policijskimi zapisniki D. M.
Doda še, da je imel njivo tudi v bližini gasilskega doma, posajeno enkrat s krompirjem, drugič z zeljem in tretjič jagodami: "Tudi tam so imeli lahek dostop. Pobrali so čisto vse in nazadnje sem obupal ter zasejal travo."

Pridejo ob polni luni

Je pa kmetovalec ugotovil, kdaj najraje kradejo: "Ob polni luni je dovolj svetlo, da jim pri izkopavanju ni treba svetiti, in tudi na kombiju ne prižigajo luči. Sosedu so pred enim mesecem prav tako ukradli motorko pri polni luni. Al' so brihtni."

Pridelki izginjajo tudi njegovim sovaščanom. "Doslej so mi pobrali že vse zelje in populili celo rože, ki sem jih zasadila proti škodljivcem, a so nato očitno ugotovili, da niso užitne in jih pustili tam. Potrgali so tudi solato, ki je rasla tik ob cesti, ampak za to ne morem kriviti Romov, lahko je bil tudi kdo drug," pripoveduje krajanka.

Slaba kaznovalna politika

Kot je sporočila Alenka Drenik s policijske uprave Novo mesto, so tatovi v noči na sredo obiskali tudi njivo v Mrtvicah na območju policijske postaje Krško. Odpeljali so 200 kilogramov krompirja. In to ne prvič, pri enem od domačinov so ga v dveh tednih izkopavali kar trikrat. V noči na 30. junij pa je 60 kilogramov krompirja dobilo noge v Prečni pri Novem mestu.

Kmetje vseh kraj sicer ne pripisujejo Romom, "ne smemo tudi vseh metati v isti koš," pove naš sogovornik, večino pa vendarle, sploh v vaseh v neposredni bližini njihovih naselij. Tamkajšnje prebivalce tudi videvajo, ko se vozijo okrog polj. "Takrat so na ogledih," pravijo tudi prebivalci drugih vasi in pribijejo, da bi država morala zaostriti kaznovalno politiko. "Če jih zalotijo pri kraji, teh pa ni malo, krompir je še najmanj, naj jim vzamejo socialno podporo."

Komentarjev 44
  • Kmodri 15:28 13.julij 2023.

    To je posledica delovanja zombijev in poslednjih komunistov, ki obravnavo pridelke na njivah kot družbeno lastnino!

  • Avatar karjola
    karjola 18:50 11.julij 2023.

    Pa bi posadili protipehotne mine ...

  • Dragonja 16:50 11.julij 2023.

    Romi 200 kg debega krompirja,Bavčar pa 18 milj €,Janković x,jahtaš na Krku 4mil. 2x dr.davčni dolžnik x...Ni razmerja.