Slovenija > Črna kronika
1256 ogledov

Doma gojil konopljo, zdaj od države iztožil deset tisoč evrov

Konoplja EPA
Zaradi neupravičenega kazenskega postopka glede gojenja konoplje odškodnina države.

Janko Pirc, ki je bil obsojen, ker je leta 2012 doma brez dovoljenja ministrstva za kmetijstvo gojil osem sadik prepovedane konoplje, vrhovno sodišče pa je njegovo obsodbo razveljavilo, je od države iztožil odškodnino 10.000 evrov za neupravičen kazenski postopek, poroča Delo. Terjal je sicer deset milijonov evrov odškodnine.

Pirca, ki ga je najprej obsodilo krško okrožno sodišče, sodbo je kasneje potrdilo ljubljansko višje sodišče. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo, ker da očitki tožilstva niso izpolnjevali vseh znakov kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.

Odškodnina za duševne bolečine

Oproščeni je nato poplačilo od države terjal zaradi duševne bolečine, ker je izgubil ugled in socialne stike, prav tako tudi zato, ker je dogajanje zaznamovalo njegovo družino ter zdravje in negativno vplivalo na njegovo poslovanje.

Sodišče mu je prisodilo odškodnino za duševne bolečine, medtem ko ni mogel dokazati, da je poslovno škodo utrpel prav zaradi kazenskega postopka. Odločitev je po pritožbi Pica in državnega odvetništva, ki zastopa državo, potrdilo tudi višje sodišče. Čeprav je Pirc odškodnino že dobil, se bo z zadevo ukvarjalo še vrhovno sodišče, še poroča časnik.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Naklonsky 12:40 18.maj 2021.

    Potencialni kupci njegovega pridelka sodniki vrhovnega sodišča?

  • Pepe007 11:50 18.maj 2021.

    Lepa odškodnina. Toliko je sodišče ni prisodilo marsikomu, ki je zaradi nesreče postal invalid na delovnem mestu.

  • Decko 11:42 18.maj 2021.

    K k k k kapo dol