Slovenija > Črna kronika
76 ogledov

Domnevna pomočnika ne priznavata krivde

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s
1/3
Saša Despot
Domnevna pomočnika Škobrneta pri prejemanju podkupnine, Ramić in Salobir, nista priznala krivde. Sojenje se bo začelo 14. februarja.

"Krivde ne priznavam," odgovarja Esad Ramić ljubljanski sodnici, ki bo začela soditi celjskemu sodniku Milku Škobernetu. Tožilstvo za pregon organiziranega kriminala namreč Ramiću očita, da naj bi s Škobernetom sodeloval pri prejemanju podkupnine. Danes mu je sodnica ponudila, naj se pred začetkom sojenja pogodi s tožilstvom in prizna krivdo v zameno za nižjo kazen, kot mu grozi, ko mu bodo začeli soditi.



"Glede priznanja krivde se ne želim izjasniti," pa je enako sodničino ponudbo zavrnil direktor Komunale Laško Marjan Salobir, ki naj bi prav tako sodeloval v domnevno nezakonito koruptivnih poslih sodnika.

Ni razloga za menjavo sodnika

Ramićev zagovornik Rafael Mohorko je takoj zatem predlagal izločitev trenutne sodnice in drugega sodnika, ki bi trojici začel soditi. Taksno zahtevo je že konec novembra podal Škoberne. A ga je šef ljubljanskega sodišča zavrnil, češ da za kakršnokoli zamenjavo sodnika ni prav nobenega razloga.

Mohorko je zatrjeval, da obvestila o neizločitvi niso dobili. Sodnica je zahtevo zavrnila, "ker je bilo o enaki vsebinski zahtevi že enkrat odločeno na sodišču in je bila zahteva takrat zavrnjena".

"Policija prek svojih pooblastil"

Mohorko je zahteval tudi izločitev vseh domnevno najbolj obremenilnih dokazov. "Esad Čehajić je bil kot tajni policijski delavec nedvomno napeljan na kriminalno početje. Tajno delovanje Čehajića se ni začelo, ko je bila podana kazenska ovadba zoper Škoberneta, temveč že prej. Policija je z njim sodelovala prek vseh svojih pooblastil," je prepričan Mohorko.

Škobrne se ne da

Škobrne je danes ponovno zahteval novega sodnika, "ker obstajajo okoliščine o nepristranskosti sodnice. V spisu pa se še vedno nahajajo dokazi, na katere se sodba ne sme opirati in bi morali biti že izločeni. Ravnanje sodnice pa kaže njen odnos do stranke, pri njej se izkazuje selektivna pristranskost".

"Predsednica senata je v tej zadevi sodelovala v senatu, ki je februarja lani odločal o mojih pritožbah zoper neustaven in nezakonit pripor, ki ga je takrat odredil preiskovalni sodnik," je odločen Škoberne.

"Če ta senat ni vedel, da krši z odreditvijo pripora, je hudo. Če pa je to kršil zavestno, je pa se huje. Nenavadno pa je, da od 25 sodnikov kazenskega oddelka na sodišču zadevo dobi v reševanje ravno tista sodnica, ki je sodelovala pri odreditvi nezakonitega pripora. Zdi se, da je sodišče pripor odredilo samo zato, da ne bi kdo očital, da sodniku ni bil pripor odrejen samo zato, ker je sodnik. Jaz sem obtožen, sodnica, ki je hudo kršila ustavo pa še ni razrešena," očita Škoberne.

Naj vas spomnimo

Škobernetu sodijo, ker naj bi decembra 2010 prejel okoli devet tisoč evrov podkupnine v zameno za izbris mednarodne tiralice za domnevnim goljufom, ki mu je takrat sodil. Aretirali so ga januarja lani, potem ko naj bi prejel 18 tisoč evrov navidezne podkupnine.

Škobrne krivde ne priznava,  konec novembra je namreč zavrnil ponudbo, naj prizna krivdo.

Komentarjev 3
  • gggg 14:16 20.december 2012.

    Pri izločanju dokazov je lahko edino merilo to, da so bili pridobljeni pod prisilo ali z grožnjo.Če so pa od nekoga zvedeli nekaj nepravilnega en dan prej, kot je bila izdana odločba, da se mu prisluškuje, pa s ...prikaži več tem ne more biti nič narobe. Se je pač izdal že prej.

  • Rajko Galun 13:47 20.december 2012.

    Zakaj zavlačevati,saj bo tako ali tako dobil pogojno obsodbo(seveda če mu vse dokažejo).Še boljše da mu takoj izplačajo primerno odškodnino..................banda pravosodna : (

  • Ronald Reagan 10:53 20.december 2012.

    Seveda ni nič kriv...kdaj pa je kateri sodnik prejel podkupnino...nikoli...oni so največji poštenjaki na svetu...Ono sodnico pa v zapor ker se noče sama izločit in noče izločit obremenilnih dokazov...ja pa kaj si misli...Da si upa to najbolj poštenemu sodniku ...prikaži več na svetu delat...sramota...