Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Domnevni posiljevalec ušel kazni

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrvaška: primer poskusa posilstva Slovenke je zastaral. Storilec si lahko oddahne, saj so preklicali tiralico.

Hrvat Jozo Botić si lahko oddahne, saj so končno pojasnjena vsa vprašanja v zvezi s postopkom, ki ga je hrvaško sodišče vodilo proti njemu celih 20 let zaradi poskusa posilstva takrat mladoletne Slovenke, poročajo hrvaški mediji.

Zločin se je zgodil junija pred 20 leti na slovenskem ozemlju, zato se v postopku proti Botiću niso mogli sklicevati na hrvaški zakon, po katerem bi se zastaralni rok podaljšal do novembra letos, ko bo žrtev dopolnila 38 let. To je že od začetka postopka trdil Botićev odvetnik Vinko Ljubičić, ki je zahteval, naj primer ustavijo zaradi zastaranja.

Sodnik Marko Pribisalić je od pravosodnega ministrstva zahteval, naj mu odgovor o zastaranju primera priskrbijo iz Slovenije, ki je pregon Botića pred dvema letoma prepustila Hrvaški. Botića je sodnik Vlado Živaljić pred šestimi meseci obsodil na dve leti in pol zaporne kazni, toda vrhovno sodišče je primer spet vrnilo v sodno dvorano. Sodnik Pribisalić se je s primerom začel ukvarjati konec junija, ko je prišlo na dan, da je pregon Botića zastaral.

Hrvaški mediji še poročajo, da se je neimenovana Slovenka, ki v času poskusa posilstva še ni dopolnila 18 let, na sodišču pojavila dvakrat, zaradi dogodka pa naj bi še vedno imela travme. Sodišče je potrdilo, da primer ne obstaja več, Botiću, ki je že na začetku leta izginil neznano kam, pa so ukinili pripor in preklicali tiralico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.