Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Dosmrtni zapor zaradi umora hčerke

Riley med izrekom sodbe ni kazal nobenih čustev. (Foto: AP) Žurnal24 main
37-letni Michael Riley bo moral zaradi umora svoje štiriletne hčerke, kateri je dal previsok odmerek psihotropnega zdravila, preostanek svojega življenja preživeti v zaporu.

Včeraj se je končal eden najbolj nenavadnih primerov zlorabe otrok v zgodovini ameriške zvezne države Massachusetts. Michaela Rileya, ki je svoji hčerki Rebecci 13. decembra 2006 dal prevelik odmerek psihotropnega zdravila, so obsodili na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta. Njegova 35-letna žena Carolyn bo lahko za pogojni izpust zaprosila šele čez 15 let.

Primer je vzbudil splošno pozornost zaradi uporabe psihotropnih zdravil pri otrocih ter zaradi možnosti, da starši zlorabijo sistem.

Michael in Carolyn sta omenjeno zdravilo, ki sta ga poimenovala "veselo zdravilo", vsak dan dajala svojim trem hčerkam, da bi tako obvladovala njihovo obnašanje, je poročal Boston Globe.

Pri Rebecci in njenih dveh sestrah sta bili diagnosticirani bipolarna in hiperaktivna motnja. Zdravila jim je predpisovala Kayoko Kifuji iz Tuftovega centra. Rebecca je morala omenjena zdravila jemati vse od drugega leta starosti naprej.

Po izreku sodbe je tožilec Timothy J. Cruz povedal, da bo zahteval ponovno preiskavo Kifujijeve, ki naj bi namerno spregledala očitne znake, da so starši zelo nepazljivi pri dajanju zdravil. "Kifujijeva sploh ne bi smel imeti zdravniške licence. Če je to, kar je v tem primeru storila Kifujijeva, sprejemljiv predpis za zdravljenje otrok v Massachusettsu, potem je nekaj zelo narobe v tej državi."  

Kifujijeva je kmalu po smrti Rebecce prostovoljno prenehala opravljati zdravniško dejavnost. To je lahko začela spet opravljati lani jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.