Slovenija > Črna kronika
90 ogledov

Drogo prodajali kar prek spleta

zaseg droge
1/4
PU Celje
Policisti bodo po obsežni preiskavi, povezani s prepovedanimi drogami, kazensko ovadili 47 ljudi.

V sredo so policisti in kriminalisti opravili 46 hišnih preiskav ob zaključku obsežne preiskave, ki so jo začeli decembra lani. 17 preiskav so izvedli na območju PU Celje, preostale pa na območju drugih policijskih uprav. Devetim osumljencem so kriminalisti odvzeli prostost, štiri pa so danes privedli k preiskovalnemu sodniku.



Preiskava je pokazala, da so glavni akterji kriminalne združbe prek spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oziroma odjemalcev iz Slovenije in Hrvaške ter jim prodajali opremo, snovi in pripomočke za nezakonito proizvodnjo prepovedane droge konoplje.

Pri tem so oglaševali in prodajali različne sorte semen za proizvodnjo konoplje, ki omogočajo pridelek v zaprtih prostorih do 700 gramov na kvadratni meter, s stopnjo vrednosti 20% aktivne substance tetrahidrokanabinola (THC). Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme za prezračevanje, rastlinjake za vzgojo konoplje, specialno zemljo, gnojila in druge preparate, prednostno namenjene za vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka na leto, višjo vsebnost THC in s tem več zaslužka. Tako organizatorji prodaje kot kupci opreme in snovi so na različnih lokacijah v stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih vzgajali in pridelovali konopljo ter skrbeli za nadaljnjo prodajo. 

Lovke segale do Pomurja

Izkazalo se je, da lovke organizacije segajo tudi v Pomurje. Tako so pomurski policisti in kriminalisti začeli aktivnosti in po dveh mesecih preiskave obravnavali 16 kaznivih dejanj. Preiskava je pokazala, da je šest oseb, starih od 20 do 33 let, v prostorih, prirejenih za umetno gojenje konoplje, proizvajalo in pridobivalo konopljo. Med hišnimi preiskavami v sredo so pri osumljenih našli 180 sadik prepovedane konoplje in kilogram suhe konoplje.


Dvema osumljencema so zasegli dva montažna prirejena prostora za umetno gojenje konoplje z 
vsemi pripomočki, kot so električne dušilke, električni časovniki, LED-žarnice, visokotlačne natrijeve svetilke, dušilci ropota, filtri zraka, merilniki vlažnosti in temperature ter tehnični pripomočki za vzgojo rastlin.

Tri osumljene so kriminalisti privedli k preiskovalni sodnici, ki jim je že odredila pripor. Dva izmed šestih osumljenih sta med izvrševanjem kaznivih dejanj prestajala pogojno kazen zaradi istovrstnega kaznivega dejanja.  

Na leto 150.000 evrov

Kriminalna združba, ki je imela hierarhično dodeljene vloge, je na leto s pridelavo konoplje in prodajo na veliko zaslužila okrog 150.000 evrov. 

Komentarjev 3
  • Branidom 15:58 22.julij 2014.

    Nezakonito dejvnost ne moreš priglasit in torej ne moreš plačati davka, tudi če želiš. Pritoži se na DURS..pametnjakovič.

  • Dami2006 14:21 18.april 2014.

    če so že tako natančni pri opisu dohodka, a so davčni zavezanci? A so prijavili davek na dobiček? če je konopla neškodljiva, kot trdi maresem, potem so vseeno goljufali državo pri davkih.

  • maresem 12:56 18.april 2014.

    S to konopljo pa že malo pretiravajo, kot da je to največje zlo človeštva... Stvari, ki so pa res škodljive, pa ignorirajo... alkohol, tobak, razni strupi v prehrani, sadju, zelenjavi itd...