Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Drogo skrivali v telesnih odprtinah

Droga (heroin, kokain)
1/3
PU Koper
Razbili združbo tihotapcev heroina in kokaina na relaciji Pivka-Reka. Zasežena droga vredna od 50 do 70 tisoč evrov, pri trgovini na drobno še več.

Obsežna kriminalistična preiskava slovenske in hrvaške policije, ki je potekala od maja letos, je nosila ime "Partner". Sklepni del se je začel včeraj v jutranjih urah, sodelovalo je preko 100 policistov in kriminalistov in še 50 njihovih kolegov iz hrvaške primorsko-goranske policijske uprave. Sklepni del je v Sloveniji zajel skupno 19 osumljencev.

Utečen tihotapski kanal

Drogo so iz Pivke preko mejnega prehoda Jelšane do Reke tihotapili hrvaški državljani. Mamila so največkrat skrivali v telesnih odprtinah, kar je oteževalo odkrivanje.

Preiskava se je začela na podlagi ugotovitev, da na relaciji Postojna-Reka poteka utečen tihotapski kanal heroina in kokaina.

Vse se je vrtelo okoli 40-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je prebival na območju Pivke. Drogo je v večjih količinah nabavljal v Ljubljani in nato dnevno organiziral prevoze do Reke, hkrati pa poskrbel za neposredno preprodajo širšemu krogu hrvaških odjemalcev. Organizirano je imel tudi mrežo najmanj 13 preprodajalcev na območju Postojne, Sežane, Logatca in Obale.

Prvo prijetje že avgusta

Nekateri osumljenci so bili prijeti že pred včerajšnjim zaključkom akcije. Pri prevozih iz Ljubljane proti Postojni so tako v zadnjih mesecih prijeli 32-letnega Logatčana, 24-letnega Ljubljančana, pri hišni preiskavi pa še njegovega 27-letnega brata.

Pri prevozih na relaciji Postojna-Reka pa so prijeli 46- in 53-letnega državljana Bosne in Hercegovine, 35-letnega Sežančana in 34- ter 37-letna državljana Hrvaške. Vsem so ob prijetju tudi zasegli heroin ali kokain.

Skupno so v celotni preiskavi zasegli kilogram heroin in okoli 160 gramov kokaina, vrednost na črnem trgu bi bila med 50 in 70 tisoč evri, pri prodaji na drobno pa bi iztržili še več.

Kriminalist sodeloval z vrhom združbe

Med najbolj izstopajočimi informacijami o obsežni preiskavi je tudi ta, da je bil med aretiranimi aktivni uslužbenec kriminalistične policije. Kot so neuradno poročali nekateri današnji časniki, naj bi šlo za kriminalista Borisa Iskro.

Danes so na policiji pojasnili še, da je aretirani kriminalist sodeloval z osumljenim, ki je imel vodilno vlogo v hudodelski združbi. Kriminalcem je nudil pomoč pri tihotapljenju in preprodaji, omogočali, da so se zaščitili pred policijo in s tem zlorabil svoj položaj. Kriminalista so ob prijetju tudi odstranili z delovnega mesta.


Komentarjev 4
  • krono 20:28 30.oktober 2012.

    Morda mu je njegova žena INES pomagala je tudi policistka.

  • allstarr111 19:56 30.oktober 2012.

    Ne bit naiven, ne misliš valjda da je ta kriminalist delal SAM ? Kaj takega ne moreš izvest brez da to kdo opazi.

  • KOJAK 19:37 30.oktober 2012.

    A dobavitelji iz Ljubljane so pa oproščeni ali so vam ušli?