Slovenija > Črna kronika
59 ogledov

Drugače kot s psihiatrijo niti ne sme biti kaznovan

Napadalec z nožem. Slika je simbolična. Shutterstock
Janez Žnidar bo kazen za umor 37-letne Marjete Bervar najverjetneje odslužil na mariborski psihiatriji naslednjih pet let. A pred izrekom sankcije želi sodišče zaslišati še nekaj prič.

39-letnega Žnidarja so na ljubljansko okrožno sodišče, kjer proti njemu vodijo kazenski postopek zaradi umora, pripeljali z oddelka za forenzično psihiatrijo na mariborskem kliničnem centru, kjer je v priporu vse od aretacije konec maja.

Drugega kot psihiatrično zdravljenje ne morejo

Sodni izvedenec psihiater, ki mu je sodišče naložilo naj Žnidarja temeljito pregleda in oceni v kakšnem psihičnem stanju je bil Žnidar v času streljanja na Bervarjevo, je potrdil, da Žnidar trpi zaradi hudih psihičnih težav, predvsem blodenj oziroma paranoidno shizofrenijo, preganjavice.

Zaradi vseh teh težav se Žnidar niti ni zavedal posledic, ki jih bo povzročil s svojim dejanjem. Glede na to, da je bil v času streljanja neprišteven, pa mu je sodišče kot edino kazen lahko naložilo le obvezno petletno psihiatrično zdravljenje. Drugačne sankcije v takšnih primerih sodišče namreč ne sme izreči. Psihiater sicer ocenjuje, da bi Žnidar potreboval več kot pet let za zdravljenje, kar pomeni, da bi mu ukrep po petih letih lahko še podaljšali, saj to omogoča zakon o duševnem zdravju.

Sodnik pa želi, pred izrekom tega ukrepa Žnidarju, zaslišati še nekaj prič. Drugega marca jih namerava na sodišče poklicati kar 15.

Žnidar je Bervarjevo umoril iz maščevanja, saj naj bi bila njegova neuresničena ljubezen izpred desetletij, Bervarjeva pa se je Žnidarju na vse načine poskušala izogibati, kar je sodniku podrobno opisal tudi mož pokojne.

37-letnica je po smrti zapustila tri majhne otroke, domnevni morilec pa je po dejanju takoj zbežal, policija ga je aretirala tri dni zatem v bližini kraja zločina, kjer se je ves čas skrival.

Pajdašu bodo sodili

Zaradi hudih blodenj pa Žnidar ni bil sposoben priti na sodišče sredi januarja, ko bi na zatožno klop morala sesti skupaj s Francem Novakom. Ta naj bi že februarja lani od Žnidarja prejel 15 tisoč evrov, da mu je priskrbel pištolo, s katero naj bi Žnidar streljal. Hkrati naj bi Novak Žnidarju dal natančna navodila, kako mora streljati, da bo Bervarjeva zagotovo umrla.

Novak sredi januarja, ko so mu ponudili naj sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za 15 letno zaporno kazen, kolikor je tožilstvo ponudilo v zameno za priznanje, krivde ni priznal, zato mu bodo zdaj sodili.

Komentarjev 1
  • mph 14:34 24.februar 2015.

    No, če je pa tako "...je potrdil, da Žnidar trpi zaradi hudih psihičnih težav, predvsem blodenj oziroma paranoidno shizofrenijo, preganjavice." potem pa naj ga kar zdaj izpustijo ven, saj bo potem spet verjetno pobijal, pa naj še kaj vmes, pa ...prikaži več še stroške s sodišči in pregonom bomo prišparali. Pač kakšni politiki takšni zakoni.