Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Družina pokojne poziva k bojkotu pošt

Prijetje morilca iz Kresnic.
1/29
Bralka
Osumljenca ropa pošte v Kresnicah sta v istem dnevu oropala pošto v Divači. Zoper njiju preiskovalni sodnik odredil 24-urni pripor. Družina pokojne poziva k bojkotu pošt.

"Želim si, da Slovenci bojkotiramo Pošto Slovenije teden dni po umoru v Kresnicah. Naj bo to v spomin na mojo mami in poziv, da se nekaj spremeni za ostale poštne uslužbence. Naj ta smrt ne bo zaman!" je zapisala hčerka Nuša Štros.

Družina pokojne uslužbenke pošte v Kresnicah je že takoj po tragičnem dogodku Slovence pozvala, da naj na dan pogreba bojkotirajo vse poštne poslovalnice po Sloveniji. Ker pa bo pogreb jutri in ker bodo pošte na ta dan zaradi praznika zaprte, pozivajo vse, da naj protest izvedejo v torek, ko bo od tragičnega ropa minilo teden dni.

Družina se je za tak korak odločila, ker želijo opozoriti na slabe delovne razmere na poštah in vodstvo prisiliti, da naj ustrezno zavarujejo poštne poslovalnice.

Isti dan oropala pošto v Divači

Vodja kriminalistične policije PU Ljubljana Branko Japelj je pojasnil, da je dvojica, ki je med ropom pošte v Kresnicah umorila uslužbenko, isti dan oropala tudi pošto v Divači. Od tam sta odnesla 370 evrov.

Tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec je za zurnal24.si potrdila, da je omenjena dvojica povezana z najmanj enim ropom na območju PU Koper.

Potrjeno: uslužbenka ubita s pištolo

V torek je domnevno 25-letni Blaž Ereiz na Kresnicah z enim strelom iz pištole umoril uslužbenko pošte in odnesel 1.600 evrov. Štiriindvajsetletnega Ljubljančana, ki je vozil belega golfa, s katerim sta pobegnila, so prijeli v sredo popoldne. Ereiza pa so prijeli včeraj nekaj po 17. uri na železniški postaji v Ljubljani.

Kot je še povedal Japelj, je bila policija obveščena, da so v gostinskih lokalih v Ljubljani opazili drugega storilca. Na omenjeni kraj so zato poslali več patrulj. Ereiz je policistom zagrozil s pištolo, zato so ti izstrelili opozorilni strel. Osumljenec je po tem pištolo odvrgel v travo in zbežal. Pri akciji se je po tem, ko je videl, da je osumljenec potegnil pištolo, med iskanjem zaklona lažje poškodoval.

Oba do nadaljnjega v priporu

Oba osumljena sta bila popoldan privedena na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ta pa je za njiju po zaslišanju odredil 24-urni pripor. Kot so povedali na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je sodnica za enega osumljenca pripor odredila zaradi možnosti ponovitve kaznivega dejanja, za osumljenca, prijetega v četrtek, pa tudi zaradi možnosti pobega.

Pripor je bil odrejen za 24 ur. V tem času se lahko odvetniki na odločitev pritožijo, nakar pa bo preiskovalna sodnica ponovno odločala o nadaljnjem priporu, so še pojasnili.

Osumljenca bosta sicer obtožena umora iz koristoljubja, Ereiz pa bo obtožen tudi zaradi preprečevanja dejanja javni osebi, saj se je ob aretaciji upiral. Zagrožena kazen za umor iz koristoljubja je od 15 do 30 let zapora.

Golf | Avtor: Policija Policija

Izdali tiralico

Policija je kmalu po ropu izdala tiralico za osebnim avtomobilom VW golf serije 5, ki ga je posnela nadzorna kamera. Začelo se je intenzivno iskanje avtomobila omenjene znamke. Kot so danes potrdili na policiji, je bil avtomobil v lasti sorodnika osumljenega Ljubljančana. Dva dni po ropu so v Ljubljani prijeli prvega osumljenca, voznika golfa, hkrati pa razpisali tiralico za 25-letnim Ereizom, ki v Sloveniji nima urejenega prebivališča. Opozorili so, da gre za nevarno in nepredvidljivo osebo, ki ima lahko pri sebi pištolo.

Prijetje morilca iz Kresnic. | Avtor: Bralka Bralka
Kmalu za tem se je na ljubljanski železniški postaji začela odvijati prava drama. Policisti so prišli na sled domnevnemu morilcu in roparju Ereizu. Slednji naj bi po besedah prič bežal pred policisti iz smeri parka proti železniški postaji. Pri tem se je lažje poškodoval policist, ki ga je zasledoval z motorjem. Po uspešni akciji so policisti naposled na Kolodvorski prijeli glavnega osumljenca ropa in umora v Kresnicah, 25-letnega Ereiza.

Na Pošti obljubljajo nove varnostne ukrepe

Pošta Slovenije je danes imela izredno sejo širšega vodstva z obema sindikatoma in člani sveta delavcev. V sporočilu za javnost po sestanku so zapisali, da se bodo "postopki za izvedbo dodatnih varnostnih ukrepov začeli izvajati takoj".

Glede mehanske zaščite na poštah je, kot so zapisali, mišljeno zvišanje steklenih zapor pred blagajniškim mestom , namestitev protivlomne folije na vse steklene površine na poštah, dodatna okrepitev nekaterih vrat v notranjosti pošt, namestitev protivlomnih vrat in podobno. Dodajajo, da bodo družbe za zasebno varovanje opravljale preventivne obhode pošt, ki so varnostno bolj izpostavljene, dodatno fizično pa bodo varovani tudi prevozi vrednostnih poštnih pošiljk.

Kot pa nam je povedala predsednica sindikata poštnih delavcev Diana Kos, je bil sestanek namenjen predvsem "prepričevanju sindikalistov glede tega, kaj vse je za varnost že bilo storjeno", in pa prepričevanju javnosti, da je Pošta doslej vendarle že veliko storila in da je uvajanje strožjih varnostnih ukrepov v teku. "Trdimo, da doslej za varnost ni bilo storjeno dovolj, ne da ni bilo storjeno nič," to logiko zanika Kosova.

Dodaja, da veliko o konkretnih datumih ni bilo slišati.

Komentarjev 5
  • Altesse 22:17 24.junij 2011.

    Ne razumem, toliko člankov pa niti v enem ne omenite imena prvega ulovjenega oz. drugega storilca!!! ZAKAJ???

  • ali 17:46 24.junij 2011.

    http://www.facebook.com/profile.php?id=1505946296Šofer

  • lilihip 15:38 24.junij 2011.

    kdaj boste že enkrat objavl slike teh propalic? me prou zanimam kak ksiht mata