Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Družina zastrupljena z ogljikovim monoksidom

Bolnišnica iStockphoto
Ponoči so se v Radečah z ogljikovim monoksidom zastrupile tri osebe.

Lastnik stanovanjske hiše je včeraj zvečer s pomočjo agregata, nameščenega v garaži, ki deluje na bencin, vklopil črpalko za centralno peč. Ko ga je sredi noči izklopil, je bila v stanovanju že močno povečana koncentracija ogljikovega monoksida, zaradi česar so se zastrupili lastnik, žena in hčerka, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Vsi trije so poškodovani, nihče pa ni v smrtni nevarnosti.

Poskrbite za servis in javljalnike

"Letos in v preteklih letih smo tudi na Celjskem obravnavali več primerov zastrupitev z ogljikovim monoksidom v času kurilne sezone, zato občane, ki za ogrevanje uporabljajo peči, pozivamo, da poskrbijo za njihovo redno servisiranje, ter hkrati opozarjamo, naj večkrat zračijo prostore. V preteklih letih smo največ zastrupitev obravnavali v kopalniških prostorih. Prav tako občanom predlagamo, da si v stanovanjske prostore namestijo javljalnike, ki zaznajo povečane koncentracije ogljikovega monoksida in z zvočnimi signali ali zaustavitvijo sistema preprečujejo zastrupitve," so še zapisali na celjski policiji.


Do zastrupitev z ogljikovim monoksidom prihaja vsako zimo po vsej Sloveniji. Januarja letos se je zaradi tovrstne zastrupitve zgodila tragedija v naselju Hudinja pod Roglo, kjer so v apartmaju umrle tri osebe.

Komentarjev 1
  • doktor 20:05 16.november 2012.

    Lep pozdravMonoksid je zelo nevaren plin.V stanovanju je priporočljivo imeti alarme monoksida KIDDE,ki spadajo med najbolj zanesljive.Če pa alarme že imamo jih je priporočljivo testirati z sprejem DETECTAGAS.Več o monoksidu in detektorjih(alarm)za monoksid si preberite na ...prikaži več spodnji povezavi.http://www.varnost-doma.eu/http://www.varnost-doma.com/