Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Družinska tragedija: kdo je kriv?

Sorodniki umrle Nikoline. (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
"Poročila sem se iz ljubezni, vendar je alkohol spremenil vse. Na udarce sem se navadila, nisem pa smela dovoliti, da pretepa tudi sina," je svoj zakon opisala Nikolina, ki jo je bivši mož ubil v sredo.

Izpovedi prič tragedije si lahko preberete v članku Umorjena mati padla na sinčka.

Medtem ko se pristojne institucije na Hrvaškem prepirajo, kdo je kriv, da je bil 29-letni Josip kljub pretepanju bivše žene in otroka, nezakonitemu posedovanju orožja ter alkoholizmu na prostosti, se novinarka, ki je s tedaj 22-letno Nikolino posnela intervju v varni hiši, spominja njene zgodbe.

"Udarci niti niso takšna težava, nekako se navadiš, vendar ko je pijan, brez kakršnegakoli razloga začne pretepati starejšega sina. Tega nisem smela dovoliti," je novinarki 24sata pred letom dni v varni hiši zaupala tedaj 22-letna Nikolina. V sredo jo je sredi parka v mestu Glina vpričo dve- in štiriletnega sina ustrelil bivši mož. "Pivo je krivo, pivo je naš največji sovražnik," je v intervjuju dejala Nikolina.

"Zakaj smo vedno krivi mi?"
Policija, sodišče in socialne službe se zdaj prepirajo, kdo ni pravilno ukrepal in kaj bi bilo, če bi bilo. "Trdim, da se tragedija ne bi zgodila, če bi se spoštovalo nov zakon o zaščiti pred nasiljem v družini. Morilec bi moral biti v skladu z zakonom zaradi nasilja poslan na zdravljenje zaradi alkoholizma, in to najmanj za eno leto. Nekdo bi moral to narediti," za Jutarnji list pravi predstavnica centra za ženske v Sisku Marijana Kovačević. Tudi sodišču očita, da ni pravočasno obravnavalo zadeve.

Oglasila se je tudi policija: "Večkrat smo ga prijavili tožilstvu. Poiskali smo ga tudi takrat, ko je njegova mama klicala, da grozi s samomorom. V centru za socialno delo je bil oborožen, a ga tam ni nihče pregledal. Zakaj smo vedno krivi mi?"

23-letna Nikolina je mrtva, njen napadalec leži v komi, zdravniki niso optimistični, dve- in štiriletni otrok pa sta ostala brez matere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.