Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Državni uslužbenec preprečil izvršbo in za "uslugo" zahteval 20 tisoč evrov

slovenija, kriminalisti, policija, kamnik, foto: nik rov Nik Rovan
Murska Sobora:uslužbenec Fursa od podrejenega zahteval, da prepreči odlog izvršbe na nepremičnini, za svojo "uslugo" pa zahteval 20 tisoč evrov. V Celju so kriminalisti pri prejetju domnevne provizije prijeli upravnega v stanovanjskem podjetju.

Po sobotni aretaciji uslužbenca finančne uprave v Murski Soboti so kriminalisti pojasnili podrobnosti preiskave, ki teče od 27. junija. Kriminalisti preiskujejo sum storitve korupcijskega kaznivega dejanja Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu Kazenskega zakonika in kaznivo dejanje Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika zoper dva javna uslužbenca državnega organa.

Podrejenega prisilil, da je ustavil deložacijo

Doslej so ugotovili, da je 51-letni osumljenec s svojim položajem in s svojim vplivom posredoval pri drugem 51-letnem javnem uslužbencu državnega organa, da je ta izrabil svoj uradni položaj s tem, da je prestopil meje svojih pravic in opravil dejanje, ki presega okvir njegovih pooblastil in mimo veljavne zakonodaje ter notranjih pravil državnega organa.

Javna uslužbenca državnega organa sta tako dosegla odlog izvršbe na nepremičnine v nasprotju z veljavnimi predpisi, v zameno za navedeno uslugo pa je 51-letni javni uslužbenec državnega organa zahteval od prijavitelja 20.000 evrov.

Nastavili so mu past

13. junija, torej minulo soboto pa okrog 12.15 ure pa so kriminalisti na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov po izvršitvi kaznivega dejanja navideznega jemanja podkupnine v znesku 10.000 evrov, osumljenega prijeli in mu odvzeli prostost. V nadaljevanju so opravili hišne preiskave na štirih naslovih pri dveh osebah, od tega dve preiskavi v pisarnah javnih uslužbencev državnega organa.

Celjski kriminalisti medtem preiskujejo sume storitev več kaznivih dejanj Nedovoljeno sprejemanje daril po 241. členu in Nedovoljeno dajanje daril po 242. členu Kazenskega zakonika. V tej preiskavi so 11. 7. 2016 na območju policijske uprave Celje izvedli tri hišne in dve osebni preiskavi ter več drugih operativnih nalog.

Celje: Provizije za pridobitev ali ohranitev posla

Ugotovili so, da je 37-letni osumljenec, zaposlen kot upravnik v stanovanjskem podjetju, ki se primarno ukvarja z upravljanjem nepremičnin na območju Žalca, od dveh odgovornih oseb gospodarskih družb, ki izvajata gradbena dela, večkrat za sebe zahteval tri odstotke provizije od od vrednosti vseh opravljenih del, ki sta jih v okviru svoje dejavnosti za stanovanjsko podjetje na območju Žalca opravila izvajalca in sicer kot protiuslugo za pridobitev ali ohranitev posla.

Prikriti preiskovalni ukrepi

Kriminalisti so glede osumljenca izvajali več prikritih preiskovalnih ukrepov. Pri izvajanju enega
od njih so osumljencu ob prejemu nedovoljene nagrade v vrednosti 5.000 evrov odvzeli prostost in ga pridržali do konca izvajanja preiskovalnih dejanj. Kriminalisti so nedovoljeno nagrado našli pri opravljanju osebne preiskave osumljenca in jo zasegli.

Kriminalisti bodo v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Celju v prvi fazi podali
kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi utemeljenega suma storitve štirih kaznivih dejanj. Ker je iz do sedaj zbranih obvestil in dokazov moč utemeljeno sklepati, da je bilo storjeno še več kaznivih dejanj s strani več oseb, ki se ukvarjajo z upravljanjem zgradb in s tem povezanimi gradbenimi deli, kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev kriminalisti domnevajo, da je bilo takih primerov v obeh preiskavah še več, zato pozivamo vse občane, ki bi lahko dali kakršne koli koristne podatke, da to sporočijo celjskim oz. murskosoboškim kriminalistom ali na št. 113.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • nergač 15:32 15.julij 2016.

    Tole je samo vrh ledene gore. Vsak, ki pozna Slovenijo, ve, da je korupcija tako prodrla do najnižjih še odločujočih struktur v javnem sektorju in javni upravi še posebej, da je desetletje daleč prekratka doba, da bi se izkopali iz ...prikaži večz tega blata, kjer smo zdaj....