Slovenija > Črna kronika
165 ogledov

Državo ogoljufali za dva milijona

Boris Karlovšek Gregor Katič
Zadeva Dekotan. Zaradi ene največjih davčnih utaj pri nas trije obsojeni na zaporne kazni.

Na štiri leta zapora in 30 tisoč evrov stranske denarne kazni je celjsko okrožno sodišče obsodilo Dejana Kovačiča. A mu za zapahe ne bo treba, če bo kazen poravnal v treh mesecih. Enako je z njegovo ženo Tanjo, ki mora plačati 20 tisočakov stranske denarne kazni, obsojena pa je na dve leti in štiri mesece zapora. Na tri leta in štiri mesece zapora je sodnica Cvetka Posilovič obsodila tudi razvpitega pravnika Borisa Karlovška, a mu je, ker omenjeni že prestaja zaporno kazen za drugo kaznivo dejanje, sodišče kazen združilo v enotno in sicer štiri leta in osem mesecev zapora. 

Zatajili finančne obveznosti

Vsi trije so bili obsojeni zaradi zatajitve finančnih obveznosti. A to, da so vpleteni v eno največjih davčnih utaj pri nas, na pred obravnavnem naroku novembra 2012, ni želel priznati nihče. Tožilstvo je sicer Karlovšku v obtožnici poleg davčne utaje očitalo tudi sodelovanje pri ponarejanju poslovnih listin, zakoncema Kovačič iz Bistrice ob Sotli, ki sta se ukvarjala s prodajo železa in barvnih kovin, pa poleg davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin tudi pranje denarja.

Železo in barvne kovine sta namreč kupovala na črnem trgu, v poslovnih knjigah svojih družb in sicer podjetja Dekotan v Šentjurju in Dekotan Hungary na Madžarskem, pa lažno prikazovala, da sta posle sklepala z drugimi družbami, ki so bile v resnici slamnate, priskrbel pa jima jih je prav Karlovšek, ki naj bi bil tudi tajni policijski sodelavec. Zakonca sta državo v le dveh letih, od leta 2006 do 2008, na ta način ogoljufala za okoli dva milijona evrov davka na dodano vrednost. Ta denar bosta državi morala tudi povrniti, a bo morala država to od njiju terjati v ločeni pravdi.

Komentarjev 1
  • s.i.k. 19:16 20.april 2014.

    uf, splača se goljufat