Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Dva mrtva v kleti

Vinska klet. Policija
Starejši par, oba blizu osemdesetih, mrtev obležal v vinski kleti na Frankolovem.

"Nekaj minut pred pol eno smo bili obveščeni, da so v vinski kleti našli dve mrtvi osebi. Gre za 77-letnega moškega in 79-letno žensko," potrdi Milena Trbulin s celjske policijske uprave.

Dodaja, da je smrt najvernetjene nastopila zaradi zastrupitve, vendar tega policisti še ne morejo z gotovostojo potrditi. Preiskava še poteka, več pa naj bi bilo znanega jutri.

Po neuradnih informacijah je žrtvi našel njun sin, na kraj dogodka pa so kmalu prišli gasilci in reševalci. V vinski kleti naj bi vrel mošt, ob vrenju, ki je kemijski proces, pa se sproščajo nevarni plini, predvsem ogljikov dioksid in monoksid, poroča STA.

Potrebno je zračiti!

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno. Policija svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih.
 
Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko sami preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo; če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga zračimo vsaj deset minut.

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid - CO2 plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.