Slovenija
50 ogledov

Dvajset let, da najdejo Časarja

slovenija 10.01.13. obsojenci, sodisce, sodba, robert casar, srecko prijatelj, m Suzana Kos
Nekdanjega šefa Luke Koper Roberta Časarja še niso izsledili. Policija ima še dobrih 19 let časa.

Policija še vedno neumorno išče nekdanjega šefa Luke Koper Roberta Časarja, ki bi moral od sredine marca prestajati pet let in devet mesecev zaporne kazni zaradi prejemanja podkupnine. V tem trenutku ga še niso niti izsledili, kljub temu, da jim pri iskanju pomagajo praktično vse policije po svetu. "V zvezi s temi ukrepi sodišče ni prejelo nobenih obvestil ali poročil. Tudi sicer policija ni dolžna sodišču, ki je odredilo te ukrepe, poročati o svojih dejavnostih. Sodišču zato ni znanega nič o aktivnostih policije," pojasnjujejo na koprskem okrožem sodišču, kjer so Časarja obsodili in zoper njega policiji odredili iskanje s tiralico, mednarodno tiralico ter Evropskim nalogom za prijetje in predajo, ko je ta izginil neznano kam.

Ko bi vsaj lahko sledili in prisluškovali!

Policija ima pri iskanju Časarja zelo zvezane roke, kljub nenehnim opozorilom vladi naj jim vendarle dovolijo izvajati več ukrepov, s katerimi bi pobegle obsojence lažje vsaj izsledili. "Policija ima namreč pri izvajanju svojih pooblastil velike težave v primerih, ko gre za iskanje obsojenih oseb, ki niso več udeležene v kazenskih postopkih," pojasnjujejo na policiji.

Policisti se zato bojijo, da bi tudi to lahko končalo enako neuspešno kot iskanje pobeglega lastnika razvpitega nočnega lokala Lipa Roberta Tomasa Zavašnika. Tega je policija je zaman iskala zadnjih pet let, da bi ga privedla na prestajanje zaporne kazni. Pred dobrim mesecem pa so morali iskanje prekiniti, saj je kazen zastarala in mu je tako ne bo treba nikoli odsedeti. Ves čas iskanja  je policija poudarjala, da bi bila lahko precej bolj uspešna, če bi lahko tajno prisluškovali in sledili njegovim sorodnikom, prijateljem ter poskušali slediti denarnim tokovom oziroma poslovanju Zavašnikovega podjetja, ki ga je registriral na naslovu družinskega stanovanja v okolici Umagu kmalu zatem, ko je izginil. "Policija se mora zanašati zgolj na klasično zbiranje obvestil (razgovore) od občanov, sorodnikov in na dobro sodelovanje s tujimi varnostmi organi," poudarjajo na Generalni policijski upravi (GPU).

Policija ima sicer zato, da najde Časarja več časa. "Zastaranje izvršitve kazni nad pet let zapora nastopi dvajset let po pravnomočnosti sodbe," še pojasnjujejo na koprskem sodišču. Pri Zavašniku so imeli policisti na razpolago le pet let.

Politika na pomoč

V treh parlamentarnih strankah, ki sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah med volilci uživajo največ podpore in bi zato lahko prevzeli vodenje države, smo preverjali kdo od njih in kako bi to težavo odpravil. Najbolj konkretne odgovore so posredovali Socialni demokrati (SD), ki se zavedajo, da je to področje dela policije nujno potrebno urediti. Pri policistih bi preverili kaj točno potrebujejo zato, da bi bili pri takšnih iskanjih uspešni. Ena od možnosti je, tako v SD, tako imenovano ciljno iskanje oseb. "Gre za intenzivno in načrtovano metodo dela za izsleditev posebej izbrane osebe, ki se jo išče zaradi prijetja in le za storilce hujših kaznivih dejanj. Ob tej metodi bi bilo potrebno preučiti tudi predlog preiskovalnega ukrepa, ki se nanaša na pridobitev  podatkov  o  opremi  za  elektronsko komuniciranje  in določitev  njene  lokacije. Socialni demokrati se ob tem zavedamo, da gre v tovrstnih primerih za tehtanje med človekovimi pravicami in ukrepi za lažjo izsleditev, zato bo, kot rečeno, potrebna resna preučitev tovrstnih metod z vsemi njihovimi prednostmi in slabostmi," poudarjajo.

Policija je že pred časom vladi posredovala svoje predloge o tem, kako naj se spremenita oziroma dopolnita Kazenski zakonik in Zakon o kazenskem postopku (ZKP), zato da bi svoje naloge lahko opravili bolje. A zaenkrat te spremembe niso bile sprejete.

ZKP bi spreminjali tudi v Slovenski demokratski stranki (SDS), a ne zato, da bi policija dobila več pooblastil pri iskanju pobeglih oseb ali ostalih storilcev kaznivih dejanj. "Junija smo v zakonodajni postopek vložili novelo ZKP, tako, da je predvideno trajanje sodnega postopka na prvi stopnji največ šet mesecev in največ tri mesece na drugi stopnji," poudarjajo.

Iz Stranke Mira Cerarja (SMC) odgovorov na naša poslana vprašanja niso posredovali.

 

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • kapibara 08:04 12.julij 2014.

    Pri kateri bo večina z veseljem sodelovala....

  • janez 23:57 11.julij 2014.

    Sedaj gre za Slovenijo!Dobro premislite koga boste volili!Poslušajte ta video kakoCerar jeclja pred Jankovićem. http://www.youtube.com/watch?v=JsZAJ6PuSO8

  • tralala 20:19 11.julij 2014.

    Volite SDS in potrebna bo dokapitalizacija Doba...