Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Dve različici ene zgodbe

stolp letališče brnik vir: sadar vuga arhitekti Žurnal24 main
Čista lopata. Danes vnovič pričala Srečko Janša in Ivan Bohnec, ki imata različni mnenji o pogodbi za gradnjo letališkega stolpa.

Sodišče se je odločilo, da nekdanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Srečka Janšo in Ivana Bohneca, ki je sodeloval pri izbiri izvajalca za izgradnjo letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika, vnovič zasliši, ker so se pojavili dvomi glede samega postopka izbire najboljšega ponudnika.

Janšo naj bi skrbela morebitna podražitev

Kot je pojasnil Janša, je januarja 2008 v sklepnem postopku izbire ponudnika na javnem razpisu želel ponovno preveriti, da je pogodba dobro pripravljena, zato jo je dal pregledati odvetniški pisarni Rojs. Dejal je, da je sam sicer imel dvome o primernosti pogodbe, vendar naj o njih ne bi govoril s člani razpisne komisije na Kontroli zračnega prometa.

Nasprotno s tem pa je Bohnec, ki je v razpisni komisiji sodeloval kot v imenu podjetja Praetor, ki je Kontroli zračnega prometa svetovalo pri izbiri, dejal, da je Janša že januarja 2008 izrazil pomisleke glede sklenitve pogodbe. Janšo naj bi po njegovih besedah predvsem skrbelo, da bi izbrani izvajalec lahko z aneksi močno podražil sam projekt.

Spremembe pogodbe prehitele aretacije

Prav tako Bohnec in Janša nista podala enakih odgovorov na vprašanje, ali bi po oddanih končnih ponudbah Kontrola zračnega prometa sploh lahko spreminjala pogodbo, ki je bila vključena že v razpisno dokumentacijo. Po Janševih pojasnilih bi pogodbo lahko spremenili, če bi bilo ugotovljeno, da je spisana tako, da bi škodila Kontroli zračnega prometa kot javnemu podjetju.

Janša je še dejal, da do spremembe pogodbe ni prišlo, saj so jih prehitele aretacije gradbincev, ki so obtoženi dogovarjanja pri pripravi ponudb za izgradnjo stolpa, zagovorniki pa so poudarili, da izjave drugih prič kažejo, da tudi brez aretacij ne bi prišlo do podpisa.

Bohnec pa je poudaril, da po prejetju končnih ponudb pogodbe ni mogoče spreminjati in dodal, da komisija sklepa o izbiri najprimernejšega izvajalca ni izdala, ker je Janša ni želel podpisati.

Komentarjev 1
  • privat 08:03 18.december 2011.

    kako sodstvo...dajte raje razpustiti sodišče da vsaj tukaj prišparamo...Nobenega ne smejo in ne upajo obsoditi!! kdo pa je vse iza kolisja??