Slovenija > Črna kronika
95 ogledov

Eksplodiralo v tovarni Lek v Prevaljah

<kronika>03.09.07, gasilec, pozar, foto: Andraz Purg Andraz Purg
Eksplodiral je kalijev karbonat v silosu za pripravo tablet.

V obratu Leka na Prevaljah je v torek nekaj pred pol enajsto uro zvečer eksplodiral kalijev karbonat v silosu za pripravo tablet. "V prašni mešanici je prišlo do kemijske reakcije prašnatih delcev, ki je pričela žareti in tleti v hermetično zaprtem kotlu. Kemična reakcija med prašnimi sestavinami v kotlu je povzročila prašno eksplozijo v notranjosti kotla, zaradi česar je pritisk narasel do mere,  ko je popustila kovinska objemka pokrova kotla in je pokrov vrglo v zrak. Prašni sestavini sta po odprtju kotla pričeli žareti in tleti, zaradi česar je prišlo do požara," je povedala Milena Tribulin iz PU Celje. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je prišlo do sproščanja ogljikovega monoksida.

Nihče poškodovan

Takoj po eksploziji so Lekovi gasilci evakuirali vse zaposlene, ki so se v času dogodka nahajali v objektu. Kot so sporočili iz družbe Lek, nihče od sodelavcev ni bil poškodovan. Enega pa so zaradi slabega počutja odpeljali v zdravstveni dom in od tam v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na opazovanju. "Ker so sodelavci, ki so bili v času dogodka prisotni na lokaciji, danes doma, preverjamo njihovo počutje," dodajajo v Leku.

Po besedah Tribulinove nobeden od delavcev ni bil izpostavljen ogljikovemu monoksidu, prašni sestavini v kotlu pa po prvih ugotovitvah nista bili nevarni.

Brez nevarnosti za okolje

Po podatkih Leka pri nezgodi ni prišlo do okolju škodljivih emisij v ozračje, strokovne službe družbe pa še raziskujejo vzrok dogodka.

Proizvodnja ustavljena

Kot pojasnjujejo, je do nezgode prišlo v enem od prostorov priprave granulatov. Obrat je opremljen z vsemi potrebnimi sistemi aktivne in pasivne požarne zaščite, ki so se aktivirali takoj in pravilno, zato je nastala materialna škoda omejena le na prostor dogodka.

Proizvodnja je zaradi nezgode začasno zaustavljena, dokler ne bodo raziskali vzrokov zanjo in izvedli sanacije nastale škode, še navajajo v Leku.

Kot sicer še navaja poročilo Uprave RS za zaščito in reševanje, so požar pogasili prostovoljni gasilci s Prevalj, poklicni gasilci z Raven na Koroškem in industrijski gasilci v obratu Leka, ponoči pa je na kraju dogodka ostala požarna straža.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.