Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Eksplozija ranila tri dvanajstletnike

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Dvanajstletnik je v šolo prinesel doma izdelano eksplozivno napravo, ki jo je v šolski garderobi zažgal v družbi dveh prijateljev. V eksploziji so vsi trije utrpeli poškodbe rok, oči in glave.

V sredo okoli petih popoldan je bila PU Ljubljana obveščena o poškodbi z vnetljivo-eksplozivno snovjo v garderobi športnega objekta na Brezovici. "Po do sedaj zbranih ugotovitvah je znano, da so se s snovjo poškodovali trije otroci, ki so bili zaradi opeklin in poškodb oči, glave in rok z reševalnim vozilom odpeljani v ljubljanski klinični center. Eksplozivno napravo je izdelal eden izmed poškodovanih otrok," nam je zatrdil Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana. Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil o dogodku. O ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Na policiji dodajajo, da je eden od treh dvanajstletnikov v garderobo prinesel pirotehnično zmes, ki naj bi jo pridobil tako, da je razstavil več pirotehničnih izdelkov, najverjetneje petard. Zmes je v družbi dveh prijateljev prižgal z gorečim papirjem, pri čemer je močno eksplodiralo. Na srečo so bili najstniki le lažje ranjeni.

Na meji na tone petard
Slovenske oblasti bi morale po mnenju Hama diplomatsko apelirat na Avstrijo, da naj vendarle prepovedo prodajo petard na meji s Slovenijo. "15 metrov čez mejo Šentilj sem včeraj zagledal cele kontejnerje petard. Tam je bilo tudi ogromno najstnikom, ki so jih kupovali brez kakršnihkoli omejitev. Avstrijci to prodajajo le na meji in si mislijo, kar naj kupijo, Balkanci. Naj si potrgajo prste,“ dodaja.

Starši, bodite otrokom za zgled
Policija ponovno opozarja, da je rokovanje z eksplozivno-vnetljivimi snovmi nevarno. "Snovi naj bodo shranjene tako, da bodo nedosegljive osebam, ki niso usposobljene za rokovanje z njimi. Pirotehnične izdelke naj se uporablja na način, da bo uporaba varna in čim manj moteča za okolico. Starši naj bodo otrokom za zgled in naj ne uporabljajo pirotehničnih izdelkov, ki so prepovedani. Otroci naj bodo seznanjeni z nevarnostmi dovoljenih pirotehničnih izdelkov."

Lahko odtrga celotno zapestje
“Danes dobite na internetu praktično vse, celotne recepture za izdelavo eksplozivnih teles. Najbolj enostavno je zagotovo iz desetih petard narediti eno veliko, kar so verjetno naredili tudi ti otroci,“
nam je zatrdil Aleš Ham, predsednik društva pirotehnikov Slovenije.

"Črn smodnik izgoreva tako počasi, da posamezniku ne more odtrgat prsta, pa je izgorevanje snovi, ki vsebuje magnezij in aluminij, tako hitro, da plin nima časa poiskat poti med prsti, tako da jih preprosto odtrga. V najslabšem primeru lahko eksplozija odtrga celo zapestje,“
dodaja.

Slovenci smo Balkanci

Ham izpostavlja, da se podobni incidenti dogajajo povsod po Evropi, vendar pa nikakor ne v tolikšni meri kot pri nas. "Na Balkanu smo vedno poznali samo petarde, saj so preostali pirotehnični izdelki prišli mnogo kasneje. Slovenci smo Balkanci in pri nas brez pokanja preprosto ne gre," konča. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.