Slovenija > Črna kronika
47 ogledov

Policisti našli 1000 litrov kemikalij, 6 kg smodnika in razstrelivo

Policist Boštjan Tacol
Policija je na območju Polja že drugič v dveh dneh posredovala na istem naslovu. Najprej zaradi družinskega nasilja, nato zaradi prepovedanega prometa z orožjem. Z delom bodo nadaljevali tudi jutri.

Ljubljanski kriminalisti so v eni od stanovanjskih hiš na območju Polja opravili že drugo hišno preiskavo v dveh dneh. Med današnjim delom so odstranili okoli 1000 litrov kemikalij, 6 kilogramov smodnika in kilogram razstreliva. Nekaj snovi so uničili na kraju samem, saj bi prevoz predstavljal nevarnost eksplozije. 

Stanovalci, ki so jih zaradi varnosti evakuirali, so se po današnjem zaključku preiskave, lahko vrnili na svoje domove. Še vedno pa na tem območju velja omejitev gibanja. Tretjim osebam je dostop onemogočen, pojasnjujejo na PU Lljubljana, kjer dodajajo, da bodo z aktivnostmi nadaljevali tudi jutri. 

V nedeljo jih je hotel zažgati!

V nedeljo so policisti stanovalce te hiše obiskali zaradi domnevnega nasilja v družini, danes pa zbirajo dokaze o domnevni povzročitvi splošne nevarnosti, nedovoljenem prometu z orožjem in eksplozivom. Prejeli so namreč prijavo o domnevno izjemno nasilnem 72-letniku, ki naj bi se vedel agresivno do partnerke in tudi okolice.

"7. decembra  v popoldanskem je bila  policijska uprav (PU) Ljubljana obveščena o nasilju v družini na območju Novega polja v Ljubljani. Ob prihodu policistov na kraj je moški, ki je bil v hiši zaprt pričel groziti, s sežigom hiše. Ob tem je polival vnetljivo tekočino in jo prižgal. Moški je nato hišo zapustil, gasilcem pa je požar uspelo pogasiti. Med opravljanjem ogleda kraja kaznivega dejanja so policisti v stanovanjski hiši našli avtomatsko pištolo "škorpijon", več posod z vnetlljimi tekočinami po nekaj deset litrov in več posod, steklenic še neidnetificiranih snovi. Ogled se je nadaljeval naslednji dan," pojasnjujejo na policiji.

Potem je pa tudi res počilo

Pri tem pa sta se poškodovala dva policijska forenzika, ki sta na terenu kriminalistom pomagala pregledovati zaseženo. "Med opravljanjem ogleda in testiranjem vzorcev snovi, ki so bile najdene v hiši je prišlo do eksplozije. Pri tem sta se lahko telesno poškodovala dva forenzika z Generalne policijske uprave. Oba sta bila z reševalnim vozilom odpeljana v klinični center Ljubljana in sta bila kasneje že v domači oskrbi," pojasnjujejo na policiji. 

Zaradi resne grožnje, da bi prišlo do nove eksplozije in ker so ob ponedeljkovi hišni preiskavi zasegli tudi predmete oziroma strelivo, zaradi katerega bi bili lahko resno ogroženi bližnji sosedje, je policija stanovalce nekaterih hiš v okolici zato takoj umaknila na varno, kjer so bili do zaključka hišne preiskave.

Preiskovalni sodnik ni veliko razmišljal

"V stanovanjski  hiši se nahajajo večja količina kemikalije, za katere se iz vidika varnosti, saj so vnetljive, ekplozivne, ne smejo hraniti v bivalnih enotah, prav tako pa je njihova proizvodnja, hramba, promet in uporaba pod nadzorstvom samo pooblaščenih organizacij," so odločitev za evakuacijo pojasnili na PU Lljubljana. Lastnika vsega tega zaseženega orožja in eksploziva pa so policisti takoj pridržali.

Medtem, ko so policisti opravljali preiskavo, odstranjevali nevarno strelivo iz hiše in soseske, pa je druga skupina kriminalistov 72-letnika odpeljala na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Ta je po naših informacijah zanj odredil pripor, saj naj bi ocenil, da bi moški lahko vsa očitana kazniva dejanja ponovil, grozil sosedom in ostalim morebitnim pričam ter tudi uničeval dokaze.

Kriminalistom in policistom na terenu so po naših informacijah pomagali tudi bombni tehniki. Precej streliva naj bi morali namreč nadzorovano uničiti oziroma umetno sprožiti.

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:38 10.december 2014.

    a so policisti res tako butasti da morajo testirat eksploziv da pogruntajo da je to res eksploziv.No zdaj vemo zakaj policaji kadijo konopljo ,saj se morajo prepričat

  • miro 17:56 09.december 2014.

    marsikdo sploh neve da ima doma zelo nevarne explozivne sestavine katere uorabljajo ob čisto vsakdanjem delu

  • janez 15:51 09.december 2014.

    Strokovnost policije na višku!