Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

En gasilec blažje opečen, drugi ostaja na opazovanju

Požar v tovarni Liko.
1/20
Bralka Žurnala24
Nekaj minut pred drugo uro zjutraj je zagorelo v skladišču tovarne Liko v Borovnici. Skladišče je v celoti pogorelo, zaradi opeklin pa so zdravniško pomoč nudili enemu gasilcu, eden pa je zaradi vdihavanja dima ostal na opazovanju.

Enega gasilca so zaradi težav z dihanjem odpeljali v bolnišnico, kjer so ga za 24 ur zadržali na opazovanju. Drugi gasilec je utrpel blažje opekline in je bil oskrbljen kar v rešilnem avtomobilu, nam je povedal vodja intervencije pri PGD Borovnica Vili Mevec. Poškodbe po njegovih podatkih niso resne, pripisal pa jih je vnemi pri gašenju.

"Gašenje je bilo zahtevno. Najtežje je bilo braniti sosednje hiše - dva stanovanjska objekta in proizvodnjo halo," povedal Mevec. Najbližje pogorišču je bila proizvodnja hala - od njega je bila oddaljena približno šest metrov.

Da je bilo gašenje res zahtevno, pove že podatek, da je intervencija trajala več kot 12 ur. "To je bilo en kup pepela, ogorkov in s kopačem je bilo to treba razkopat in gasit. Zato je trajalo toliko časa," razlaga Mevec.

Kot živa bakla

"To skladišče je bilo leseno. V njem polno materialov za proizvodnjo in to, ko je zagorelo, je bila živa bakla," se spominja. "To je bila taka vročina, da so se pri sosedih topile rolete."

Vodja intervencije ob tem pravi, da bi bilo lahko precej huje, saj se takšnega ognja niti slučajno ne da pogasiti. "To so bili plameni visoki od 20 do 25 metrov. To je gorelo kot hudič."

Na strehi ni bilo fotovoltaike

V gašenju je sodelovalo 125 prostovoljnih gasilcev iz občin Borovnica, Vrhnika in Brezovica ter 14 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana.

Kot še pravi sogovornik, so imeli veliko srečo, da na strehi skladišča ni bilo fotovoltaike, saj bi bilo v takem primeru gašenje še precej bolj nevarno.

Komentarjev 3
  • stela 21:41 11.avgust 2012.

    Blažje opečen.....BLAŽJE???? a je ta skovanka v SSKJ?

  • KOJAK 18:16 11.avgust 2012.

    Zanimivo je da ravno današnji dnevnik poroča o tajkunu Lahu, ki je lastnik Lika in je znan predvsem po tem da poceni kupuje firme jih spravi v stečaj, njihove nepremičnine in zemljišča pa potem bogato vnovči. Upam stavit, da bo ...prikaži več nekoč na tem mestu zraslo kakšno naselje.

  • zic 09:10 11.avgust 2012.

    če so imeli zavarovano bodo kaj dobili nazaj,drgač se pa lahko pod nosom obrišejo....malo so mi sumljivi tile požari...kaj če so sami podstavijo, da vsaj nekaj zaslužka dobijo od zavarovalnic...dans je vse možno, ker smo vsi v riti. In takele ...prikaži več firme dihajo na škrge.