Slovenija > Črna kronika
48521 ogledov

En voznik umrl, voznica hudo ranjena, povzročitelj pobegnil

Nesreča Medvode, 12.6.2020 Gasilsko reševalna služba Kranj
Andrej Kobal, ki je po povzročitvi prometne nesreče še pobegnil, bo smrt Dušana G. odplačal z delom v splošno korist, vdova je ogorčena.

Triintridesetletni Dušan G. iz Ljubljane se je v petek zvečer, 12. junija 2020, peljal na nočno izmeno v LTH Castings v Škofjo Loko. Nesreča se je zgodila takoj za krožiščem v Medvodah, kjer se vozna pasova združita. Dušan je peljal po levem, na katerega je z desnega v tistem trenutku zavil Andrej Kobal, ne da bi se v mrtvem kotu prepričal, ali to lahko varno stori.

Dojenček živ in zdrav

Avtomobila sta se bočno zaletela, in čeprav njuna hitrost ni bila velika, je beemveja odbilo na nasprotni vozni pas, po katerem je ravno v tistem trenutku pripeljala voznica citroëna. Ta  čelni trk je bil za Dušana usoden, v razbitinah je po nekaj minutah podlegel poškodbam prsnega koša. Voznica berlinga, ki ga je odbilo na travnik, je bila hudo ranjena, k sreči pa jo je živ in zdrav odnesel njen 11-mesečni dojenček na zadnjih sedežih.

Nesreča Medvode, 12.6.2020 | Avtor: Gasilsko reševalna služba Kranj Gasilsko reševalna služba Kranj
Kobal se po trčenju ni ustavil, da bi ponesrečencem nudil prvo pomoč, ampak je peljal naprej. Policisti so takoj začeli iskati srebrnega passata s koprskimi registrskimi oznakami in naslednji dan so s pomočjo občanov in menda tudi posnetki videonadzornih kamer na bližnjem podjetju izsledili osumljenca. Forenziki so nato s preiskavo DNK sledi potrdili, da je za volanom res sedel on.

Dve uri dela za en dan zapora

Obravnava na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj hitro končala, saj so 45-letni Kobal, njegova zagovornica, odvetnica Sanja Sega iz Odvetniške družbe Čeferin, in okrožna državna tožilka Jasmina Vesel sklenili sporazum o priznanju krivde. Obtoženec je nato natanko dve besedi izrekel še sodnici Urški Čebeli: "Priznavam krivdo."

Opravičila vdovi Božici M., ki je tudi sedela v dvorani, ni dodal, se je pa oglasila sama: "Ali bi se bil pripravljen soočiti z mojima hčerama in jima povedati, kaj se je zgodilo tisti večer? Tega si želita."

Sledil je izrek sodbe: za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti eno leto in osem mesecev zapora ter poldrugo leto prepovedi vožnje motornega vozila, za zapustitev kraja trčenja pa pet mesecev aresta. Enotna kazen je dve leti zapora, v katerega pa Kobalu ne bo treba, če bo naslednja tri leta vestno delal v splošno korist. Z dvema urama dela bo odplačal en dan zapora. Plačati mora tudi stroške postopka. Najvišja zagrožena kazen je sicer osem let aresta.

Ne na konec pouka, pripravljali so se na pogreb

"Dušana ne bo nič pripeljalo nazaj, vendar je takšna kazen premalo. Taki morajo v zapor, ta drugače vpliva na ljudi," nam je po izreku sodbe na hodniku povedala Božica M., ki jo tudi boli, da se Kobal ne po nesreči in ne včeraj na sodišču ni opravičil, poleg tega bi ga njena otroka rada spoznala in od njega slišala, kaj se je zgodilo. "Mar si hčerki ne zaslužita razlage? Mlajša je bila takrat v prvem razredu osnovne šole, starejša v četrtem. Namesto na zaključek pouka, smo se pripravljali na pogreb."

Komentarjev 11
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:48 23.april 2023.

    Vsak ki najame za odvetnika Ceferina avtomatsko ve da je kriv. In zato izbere Ceferina ki se ga vsi sodniki in tožilci bojijo.

  • Naklonsky 18:30 22.april 2023.

    Ni čudno, da je zaupanje v slovensko sodstvo na dnu! Pa še politično je skorumpirano! In kdo verjame, da se bo s predlogom dviga plač v sodstvu to spremenilo?

  • Carbon 15:00 22.april 2023.

    Še v Sudanu bi bla bolj pravicna obsodba!js se javim za sodnika,vidm da ne rabiš met znanja pravnega.