Slovenija > Črna kronika
12845 ogledov

Enega podjetnika izsiljeval s seksom, drugega pretepel

Seks Profimedia Fotografija je simbolična.
Srb Bojan Vasić je bil včeraj spet obsojen, tokrat zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Ljubljanskemu podjetniku je med drugim zlomil nos.

Devetintridesetletni srbski državljan Bojan Vasić je tukajšnji javnosti postal znan decembra 2021, ko se je na kranjskem sodišču končalo sojenje zaradi izsiljevanja gorenjskega podjetnika, uvrščenega na lestvico najbogatejših Slovencev.

Bojan Vasić | Avtor: D. M. Bojan Vasić D. M.
Zahteval štiri kilograme zlata

Začelo se je z vlomom v njegovo hišo februarja 2019. Storilci so takrat odnesli precej gotovine in USB-ključek z intimnimi fotografijami njega in neimenovane ženske. Kako so te prišle do Vasića, ni znano, je pa prav on novembra istega leta bogatašu za avtomobilske brisalce zataknil mapo z natisnjenimi fotkami, grožnjo, da bodo zanje izvedeli njegovi svojci, poslovni partnerji in celo voditelji političnih strank, če ne plača primerne odškodnine, ter mobilni telefon, prek katerega sta nato komunicirala. Sprva je zahteval 535.000 evrov, nazadnje pa se bil pripravljen zadovoljiti z 200 tisočaki ali štirimi kilogrami zlata.

Podjetnik, ki ni bil prvič žrtev izsiljevalcev, se je obrnil na policiste in ti so Vasića začeli nadzorovati, mu nazadnje pripravili zasedo ter nadeli lisice. Pred kranjsko okrožno sodnico Andrijano Ahačič je krivdo priznal in s tožilstvom sklenil sporazum za osem mesecev zapora. Za milo kazen – grozilo mu je pet let aresta – gredo zagotovo zasluge njegovemu zagovorniku, odvetniku Borisu Grobelniku.

Potni list je bil zažgan

Po prestani sankciji se je Vasić vrnil na sodišče, tokrat ljubljansko, in spet ga je branil Grobelnik. Obtožba v tem primeru ni bila izsiljevanje, ampak povzročitev hude telesne poškodbe. Žrtev je bil uspešen podjetnik Tomaž Završnik, čigar bivša žena se je poročila z Vasićem, z obema ima tudi otroke. Prav otrok je bil povod za spor.

Završnik se včeraj pred sodnico Ireno Škulj Gradišar dogodka izpred petih let ni več natančno spominjal, zato je prebrala njegovo izjavo z zaslišanja pri preiskovalnem sodniku: "Že dalj časa sem imel težave z bivšo in njenim partnerjem, s katerim se je čez dva meseca poročila in se je preselil k njej. Od mene sta hotela čim več denarja za otroka, saj on ni delal nič."

Februarja 2018 je Završnik načrtoval počitnice v Dubaju skupaj s tremi otroki, toda bivša žena mu nekaj dni pred odhodom ni hotela izročiti sinovega potnega lista, to je storila šele večer pred letom. "Pasoša takrat nisem odpiral, zato nisem vedel, da je poškodovan."

Da je dokument na spodnjem robu zažgan in zato ni veljaven, so ugotovili šele na letališču. Počitnice, ki so se jih otroci tako veselili, so odpadle. Završnik je o tem obvestil nekdanjo ženo in ta se je naslednji večer skupaj z Vasićem pripeljala  do njegove hiše, z avtom sta jima sledila njena sestra s partnerjem.

S pestmi po glavi

"Napiz... me je, da je z otrokom in s tem potnim listom prepotovala celo Evropo. Groziti mi je začel tudi Vasić, rekel sem mu, da se pogovarjam s partnerico in naj se vrne v avto. Ona mi je takrat iz rok iztrgala telefon in ga vrgla po ulici. Pobral sem ga, jo vprašal, če je normalna, in hotel poklicati policijo. Takrat je Vasić skočil vame, s pestmi me je pretepal po glavi in potem, ko sem padel na tla, še po celem telesu, me tudi brcal. Nato so ga drugi odvlekli v avto," je povedal Završnik, ki so ga morali naslednji dan operirati. Imel je zlomljen nos, blažji pretres možganov, odrgnine in udarnine po telesu, nategnjene vratne mišice: "Tri mesece sem bil na bolniški."

Včeraj je pričala tudi njegova gospodinjska pomočnica Brigita Marko: "Bila sem že v postelji, ko je Završnik tolkel po vratih, ves okrvavljen in v šoku. Še pred odhodom na urgenco sva iskala ključe, ki jih je izgubil, zato ni mogel noter."

Pokesal se je

Vasić je po nasvetu zagovornika Grobelnika dopolnil svoj zagovor in se opravičil: "Žal mi je za vse, kar se je zgodilo. Priznam krivdo, vem, da sem naredil napako. Odnosi med nami so zdaj v redu, vse poteka, kot mora, zaradi otrok, moje in njegove (Završnikove, op. a.) družine."

Ker je tudi Završnik potrdil, da ima zdaj normalne odnose z nekdanjo soprogo in njenim možem, ter da je sin polovico časa pri njiju in polovico pri njem, je okrožna državna tožilka Alenka Mordej predlagala osem mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let in pol. Sodnica Škulj Gradišarjeva je temu skoraj v celoti sledila, le preizkusno dobo je celo skrajšala na dve leti.

Bojan Vasić jo je torej dobro odnesel, saj kazenski zakonik za hudo telesno poškodbo predvideva od šest mesecev do pet let zapora. Ker je brezposeln, je oproščen tudi stroškov postopka, Završnik pa tudi ne namerava vložiti premoženjskopravnega zahtevka.

Komentarjev 11
  • marija47 18:09 30.avgust 2023.

    Temu srbijancu se lahko smeji, ker lahko počne kar hoče, samo malo se mora potuhniti, ko ga dobijo.

  • Kmodri 16:07 30.avgust 2023.

    Žalost od tožilke!

  • Soljatar 13:56 30.avgust 2023.

    nujno bi bilo treba ustanovit stranko za debalkanizacijo Slovenije, ker preden se bodo Slovenci zbudil in zbrihtal bo že zdavnaj prepozno.