Slovenija > Črna kronika
7708 ogledov

Ernesta komaj rešili, saj ni res, kdo ga je zabodel...

nož-umor Profimedia Fotografija je simbolična.
Povzročitelj družinske tragedije v Ratežu pri Novem mestu še razmišlja o priznanju krivde.

Na silvestrsko noč se je v hiši na Ratežu pri Novem mestu odvila družinska tragedija. Petinštiridesetletni Andrej Hode je večkrat zabodel šest let mlajšega brata Ernesta. Če ne bi takoj prejel zdravniške pomoči, bi najverjetneje izkrvavel.

Andrej Hode | Avtor: D. M. Andrej Hode D. M.
Grozil, da ga bo zaklal

Brata sta takrat živela pri starših, vsak v svojem stanovanju, Andrejevo je bilo v kleti.  V kakšnih odnosih sta bila sicer, nismo izvedeli, na najdaljšo noč v letu pa sta se hudo sprla, tudi po zaslugi zaužitega alkohola. 

Po poročanju Dnevnika naj bi starejši brat poslal mlajšemu več SMS-sporočil z grožnjami, da ga bo zaklal. Nekaj pred polnočjo je Andrej odšel od doma, menda k prijatelju, s katerim sta že prej nagibala steklenico. Ernest naj bi v tem času nazdravljal z očetom.

Andrej se je okrog dveh zjutraj vrnil. Ker ni imel ključa, mu je vrata odprl Ernest in prepir se je nadaljeval. V preiskavi je obtoženec izpovedal, da ga je Ernest z nekim predmetom, morda sekirico ali kladivom, udaril po glavi, da je pritekla kri. Umikal naj bi se proti svojim kletnim prostorom, brat pa naj bi mu sledil. Med prerivanjem je, kot je pojasnil, omedlel in se ne spominja, da bi sam pograbil za nož. V glavi ima samo slike, kako je na bratu videl svojo kri, in kako so ga prijeli policisti.

Nož skrival za hrbtom

Obtožnica za poskus uboja pravi drugače: Andrej naj bi med prepirom odšel v svoje stanovanje po nož, ki pa mu ga je Ernest izbil iz rok, zato je poiskal drugega, le da ga je tokrat najprej skrival za hrbtom, nato pa brata porezal po vratu, rokah in stopalu.

Tožilec Bogdan Matjašič je prepričan, da so z zbranimi dokazi ovrgli trditve Andreja, česar se ta očitno zaveda, saj so se začela pogajanja o priznanju krivde. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je zato avgustovski predobravnavni narok prestavila na 25. september, končno pa so se res dobili 25. oktobra.

Pogajanja, ki so na krškem sodišču potekala tik spred sodno obravnavo, pa spet niso prinesla rezultatov. "Obe strani sta močno zbližali stališča, vendar do dogovora o priznanju krivde še ni prišlo, obstaja pa realna možnost sporazuma," je povedal Hodetov zagovornik, odvetnik Matjaž Medle. "Zato predlagam preložitev naroka, saj gre pri obdolžencu za življenjsko pomembno odločitev in želi pretehtati danes podani predlog tožilstva."

Brat zahteva odškodnino

S tem se je strinjal tudi tožilec Matjašič in sodnica Ogorevc Sotelškova je nov predobravnavni narok razpisala za 20. november. Takrat se bo Andrej Hode na vsak način moral odločiti, ali bo sprejel predlagano kazen tožilstva, ali pa se bo začelo sojenje.

Nekaj pa je že jasno – brat Ernest mu grozljivega napada ne bo nikoli oprostil. To lahko sklepamo po prisotnosti njegove pooblaščenke Andreje Kopinič Badovinac iz odvetniške pisarne Škerlj, ki nam je potrdila, da je v njegovem imenu vložila premoženjskopravni zahtevek zoper Andreja. Kolikšno odškodnino zahteva, še nismo izvedeli.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:02 29.oktober 2023.

    Krst pri Savici .