Slovenija > Črna kronika
4404 ogledov

Ernesta rešili v zadnjem trenutku, zabodel ga je lastni brat

Nož Profimedia Fotografija je simbolična.
Petinštiridesetletnega Andreja Hodeta iz Rateža pri Novem mestu so danes v Krškem obsodili na sedem let zapora.

Zadnja silvestrska noč se je v hiši v Ratežu pri Novem mestu sprevrgla v tragedijo. Petinštiridesetletni Andrej Hode je šest let mlajšega brata Ernesta s kuhinjskim nožem s 25-centimetrskim rezilom zabodel v predel med ključnico in vratom ter porezal po roki, gležnju in stopalu. Če ne bi takoj prejel pomoči – krvavitev so najprej zaustavljali policisti, potem so na kraj prihiteli še reševalci – bi najverjetneje umrl, saj je že padel v hemoragični šok.

Andrej Hode | Avtor: D. M. Andrej Hode D. M.
Že prej sta se kregala

Brata sta živela pri starših, vsak v svojem stanovanju, Andrejevo je bilo v kleti.  Med njima naj bi že nekaj časa vladala napetost, ki pa je ob zaključku lanskega leta eskalirala čez vse meje. Enaintridesetega decembra čez dan je Andrej poslal Ernestu dve SMS-sporočili, da ga bo zaklal.

Nekaj pred polnočjo je nato odšel od doma, se sprehodil po gozdu in ustavil pri prijatelju na pijači. Ernest naj bi v tem času nazdravljal z očetom. Oba brata sta bila torej pod vplivom alkohola in ko se je Andrej okrog dveh zjutraj vrnil, sta nadaljevala  prepir.

Nož skrival za hrbtom

V preiskavi je obtoženec izpovedal, da ga je Ernest z nekim predmetom, morda sekirico ali kladivom, udaril po glavi, da je pritekla kri. Umikal naj bi se proti svojim kletnim prostorom, brat pa naj bi mu sledil. Med prerivanjem je, kot je pojasnil, omedlel in se ne spominja, da bi sam pograbil za nož. V glavi ima samo slike, kako je na bratu videl svojo kri, in kako so ga prijeli policisti. Priče pa naj bi v preiskavi izpovedale, da je Andrej večkrat rekel Ernestu, naj ga pusti pri miru.

Višji državni tožilec Bogdan Matjašič je, nasprotno, prepričan, da je Andrej med prepirom odšel v svoje stanovanje po nož, ki pa mu ga je Ernest izbil iz rok, zato je poiskal drugega, ga najprej skrival za hrbtom, nato pa brata porezal po vratu, rokah in stopalu. 

Obtoženec, njegov zagovornik, odvetnik Matjaž Medle, in tožilec Matjašič so že oktobra začeli pogajanja o priznanju krivde in danes tudi dosegli sporazum, ki mu je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek seveda morala slediti. Hodetu je izrekla šest let aresta za poskus uboja in preklicala pogojno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo štirih let, ki mu jo je okrajno sodišče v Novem mestu izreklo januarja lani zaradi grožnje in zalezovanja. Enotna kazen se je glasila sedem let zapora. Ob tem mu je podaljšala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, ker je brez zaposlitve, pa ga oprostila plačila stroškov postopka.

Zahteva 35 tisočakov odškodnine

Oteževalne okoliščine, ki so vplivale na višino kazni, so bile po besedah tožilca Matjašiča predkaznovanost zaradi kaznivega dejanja z elementi nasilja proti bližnji osebi, hude poškodbe, ki jih je Hode zadal bratu, ter dejstvo, da je uporabil še drugi nož in s tem pokazal veliko mero vztrajnosti. Olajševalni okoliščini sta bili njegovo priznanje krivde in obžalovanje.

Toda kesanje ga ne bo rešilo plačila odškodnine. Pooblaščenka oškodovanega Ernesta Hodeta Andreja Kopinič Badovinac iz odvetniške pisarne Škerlj je v njegovem imenu priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini 35.172 evrov: 11.000 evrov zaradi telesnih bolečin in težav pri zdravljenju, 15 tisočakov za duševne bolečine, 3.000 evrov za skaženost, 4.000 za prestani strah in 2.172 evrov zaradi izgube zaslužka in stroškov zdravljenja. Uveljavljati ga bo moral po pravdni poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.