Slovenija > Črna kronika
147 ogledov

Francu Kosu 40 let zapora

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
Francu Kosu 40 let zaporne kazni. Vsi obtoženi skupaj dobili 142 let zapora, kar je največ v zgodovini BiH. Kosov odvetnik napovedal pritožbo.

Slovenski državljan Franc Kos, ki so mu skupaj s še tremi soobtoženimi v BiH sodili zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici leta 1995, je obsojen na 40 let zaporne kazni.

Tožilstvo je zanj sicer zahtevalo najvišjo kazen, to je 45 let zapora. Prav tako so na 20 let zapora obtožili Zorana Goronjo, medtem ko so Vlastimirju Golijanu dosodili 19 let, Stanku Savanoviću pa 43 let zapora. To je tudi največja izrečena kazen v Bosni in Hercegovini.

Skupaj so jim tako dosodili 142 let zaporne kazni, poročajo Nezavisne novine.

Kos se bo pritožil

Odvetnik Franca Kosa Dušan Tomić je napovedal pritožbo na drugostopenjsko sodišče, saj obramba meni, da je izrečena kazen izredno visoka. Zaenkrat je obrambi sicer že uspelo zmanjšati resnost obtožbe, saj Kos ni več obtožen genocida.

"Kos je res rekel, da bo sprejel vsako kazen, ampak obramba meni, da je potrebno, da drugostopenjsko sodišče še enkrat preuči višino kazni in sprejme svojo odločitev," je še povedal Tomić.

Pritožbo bodo vložili takoj, ko jim bo vročena sodba. Odločitev drugostopenjskega sodišča po besedah Tomića obramba pričakuje v mesecu dni.

"Obsodbo je Kos sprejel dostojanstveno in hrabro, ni kazal strahu," je stanje Kosa po sodbi še komentiral njegov odvetnik.

Sodili zaradi genocida

Omenjenim so sodili zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici leta 1995. K nižji kazni za Kosa naj bi pripomoglo tudi njegovo kesanje v sklepnem govoru. "Kesam se za vsako žrtev, ki sem jo ubil. Pripravljen sem sprejeti vsako kazen, ki mi jo bo izreklo sodišče."

Kos ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH. Prijeli so ga 19. aprila 2010 na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov pobile osem tisoč Bošnjakov, je bila za njim razpisana tudi mednarodna tiralica.

Krivci še vedno niso obsojeni

Čeprav je od genocida minilo že skoraj 17 let, glavna krivca, nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić in nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, še nista odgovarjala. Sojenje Mladiću se bo nadaljevalo 25. junija, na sojenju Karadžiću pa je tožilstvo svoje dokaze že predstavilo, obramba pa naj bi predstavitev začela 16. oktobra.

Komentarjev 6
  • Lavdan 14:40 16.junij 2012.

    Morilec je sprejel kazen dostojanstveno in hrabro. Najbrž je tudi hrabro in dostojanstveno pobijal. Zanj so vislice najprimernejša kazen.

  • privat 22:23 15.junij 2012.

    vsekakor odzeti mu državljanstvo in vse naveze z Slovenijo..Zapreti pa ga je treba med islamske skrajneže da razloži svoja dejanja zakaj se je spuščal na srbski nivo??(četniški)

  • Izudin 21:13 15.junij 2012.

    Ko sem bral tale članek o Kosu, sem spodaj naletel še na članek o Alojzu Simonišku, ki je psa vlačil z avtom, dokler ta ni poginil. V bistvu gre za dva enaka modela po krvoločnosti, nobene razlike ni med njima.