Slovenija > Črna kronika
2 ogledov

Fritzl bi s svojim zločinom rad zaslužil

280408_reuters_josef_fritzl Žurnal24 main
Josef Fritzl, ki je imel svojo hčer in njene otroke v kleti svoje hiše zaprte 24 let, naj bi poskušal britanskim medijem prodati zapisnike zaslišanj za milijon evrov.

Avstrijec Jozef Fritzl, ki je svojo hčer 24 let zadrževal v kleti in imel z njo več otrok, naj bi poskušal po poročanju britanskih medijev za milijon evrov prodati podrobnosti, ki jih je o svojem zločinu zaupal na policijskih zaslišanjih. Dostop do omenjenih zapisnikov in preostalega gradiva na sodišču v zvezi s primerom ima sicer njegov odvetnik Rudolf Mayer, s katerim naj Fritzl v zadnjem času ne bi bil preveč zadovoljen. Brez posvetovanja z njim naj bi namreč avstrijskim medijem posredoval preveč zaupnih informacij. Fritzl je zato po poročanju avstrijskih medijev na odvetnika naslovil pisno zahtevo, da brez njegovega privoljenja ali primerne denarne nagrade medijem ne posreduje nobenih informacij. Denar naj bi potreboval za odplačevanje 3,5 milijona evrov vrednega dolga.

Elisabethin dnevnik
Za medije bi bil sicer v primerjavi s policijskimi zapisniki verjetno še veliko bolj zanimiv dnevnik, ki ga je v času ujetništva pisala Fritzlova hči in mati njegovih otrok Elisabeth, vendar je pod skrbnim varstvom sodišča, ki ga je dalo prav posebej zapečatiti. V preteklosti je Fritzl sicer napovedoval tudi, da namerava napisati knjigo spominov, ki bi jo prodal najboljšemu ponudniku.

Obtožnica
Obtožnica, za katero Fritzlu grozi dosmrtna kazen, ga bremeni umora, zasužnjevanja, posilstva, odvzema prostosti, hude prisile in krvoskrunstva. Poleg izreka ustrezne zaporne kazni tožilstvo predlaga namestitev Fritzla v ustanovi za duševno motene zločince.  V obtožnici je zapisano, da je Fritzl leta 1996 umoril svojega novorojenega otroka, saj mu je odrekel nujno zdravniško pomoč, čeprav je vedel, da s tem ogroža njegovo življenje. Poleg tega je 73-letnik svojo hčer od leta 1984 do 2008 zadrževal v ujetništvu, v suženjstvu podobnem položaju. Pri tem jo je redno "z nasilnimi dejanji silil v spolne odnose". Svojo hčer in tri otroke, ki sta jih imela skupaj, je Fritzl zadrževal v prostoru brez dnevne svetlobe in dotoka svežega zraka ter jim vedno znova grozil, da jih bo, če bodo poskušali pobegniti, zastrupil s plinom ali razstrelil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.