Slovenija > Črna kronika
156 ogledov

FURS ponoči preiskal podjetje v Loški dolini

Policija Andrej Leban Fotografija je simbolna.
V obsežni akciji so ponoči uslužbenci finančne uprave ob pomoči policije izvedli nadzor v prostorih podjetja Marof v Loški dolini.

V noči na petek je nekaj več kot 50 uslužbencevin inšpektorjev Finančne uprave RS ob pomoči policije izvedlo nadzor nad gospodarsko družbo v Loški dolini in odkrili "več kršitev davčne in delovnopravne zakonodaje". "V času nadzora je bilo v nočni izmeni podjetja na delovnem mestu okrog 60 delavcev, med katerimi je bilo veliko tujih državljanov," so sporočili s finančne uprave.

Delavci iz Bolgarije, Srbije in s Kosova naj ni bili zaposleni na črno in naj ne bi bili prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Kot je poročala Televizija Slovenija, naj bi bili delavci prisiljeni delali šest dni na teden po dvanajst ur na dan, brez vsakršnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečno pa so za takšno delo kot plačilo prejeli le 150 evrov. 

Sum kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi

Za nadzor so se odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile gospodarski družbi, ki je predmet preiskave. "Po prvih informacijah so bili v tej akciji potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi."

Na finančni upravi prve zaključke napovedujejo za konec prihodnjega tedna. Na podlagi zaključkov bodo izvedli konkretne ukrepe. 

GG Postojana: S podjetji nas veže pogodba

V podjetju GG Postojna, ki je matična družba poslovne enote Marof Trade, so nam na vprašanje glede obiska inšpektorjev odgovorili naslednje: "Kot nam je znano, sta bili predmet preiskave, ki je potekala v nočnem času, podjetji Floles in Poslovni sistem Veles. Z našim podjetjem ju veže zgolj pogodba o poslovnem sodelovanju." Ob tem so dodali, da sami niso bili neposredno udeleženi v postopku. A ti dve podjetji naj bi Gozdnemu gospodarstvu Postojna (GGP) dobavljali delavce.

Komentarjev 21
  • asmas 19:13 13.marec 2016.

    lastnik in direktor GG Postojna g.Kovač je ZELO slab podjetnik,če ne preveri podjetij s katerimi sodeluje.Sicer pa on točno ve v kakšnih pogojih delajo tujci v laški dolini nekdanjem BREST tozd ŽAGALNICA .Stroji so še iz časov bresta ta je ...prikaži več pa že 20 let likvidiran

  • asmas 19:06 13.marec 2016.

    ne lastnik GG postojna ni" majhna" ribica

  • Avatar praufo
    praufo 17:00 12.marec 2016.

    Pozdrav g.Bavarski. Marsikaj pišeš,pa me zanima kaj pomeni oz, kaj za tebe pomeni beseda "fuzl". lahko poveš na glas al pa pišeš mail na praufo@gmail.com. Res me zanima.Za začetek.