Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Glede smrti Trboveljčanov še vedno nič

1/10
Žurnal24 main
Danes mineva eno leto od tragične letalske nesreče pri Izlakah, kjer sta umrla dva mlada Trboveljčana. Preiskava še vedno ni zaključena.

Spomnimo. 28. julija 2009 se prijatelja, 22- in 29-letni Trboveljčan, odpravita z letalom utva-75 na polet. Letita nad poseljenim območjem in na relativno nizki višini, ko se zadeve zapletejo. 22-letni pilot je morda izvajal akrobacije, je takrat dejal inšpektor Roman Rovanšek iz sektorja za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

"Letalo je najprej krožilo nad vasjo, nakar se je zaslišal pok. Z mamo sva odšla pogledat in videla strmoglavljeno letalo," je 28. julija 2009 dejal Dennie iz Izlak.
V galeriji smo zbrali nekaj posnetkov lanske nesreče.

Smrtonosno rojstnodnevno darilo
Svojega starejšega kolega naj bi 22-letnik povabil na polet za rojstnodnevno darilo. Dejstvo, da je letalo tik pred strmoglavljenjem krožilo, je Rovanšek takoj potrdil. Ugibanje, ali je torej šlo za akrobacije (ki so sicer na tako nizki višini prepovedane) ali ne, pa za zdaj še ostaja.

Kmalu končana preiskava
"Preiskava še poteka. Računamo, da bo končana v mesecu in pol. Gre le še za finaliziranje končnega poročila. Ugotovljeno je bilo, da ni šlo za znake kaznivih dejanj, podrobnosti pa bodo v končnem poročilu," nam je Rovanšek povedal danes in pojasnil, da tovrstne preiskave vedno trajajo približno eno leto. Preiskati morajo let, tehnični in pilotski del ter samo območje.

Več o dogajanju v Izlakah pred letom dni si lahko preberete v članku Akrobacija morda vzrok tragedije.

Letalo je bilo v času nesreče staro okoli 20 let. Imelo je vsa potrebna dovoljenja, prestalo je vse preglede, v njem pa je bilo tudi dovolj goriva. Za Zagorje je bilo zelo primerno zaradi možnosti pristanka in vzleta na zelo kratkih stezah.

Predsednik Letalske zveze Slovenije Zmago Jelinčič je takrat rekel, da je letalo tipa utva-75 precej staro jugoslovansko letalo, ki je lahko pri minimalnih hitrostih zelo nestabilno. Ocenil je še, da starost letala ni problematična, saj da s starim letalom ni problem leteti, če je pravilno vzdrževano.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.