Slovenija > Črna kronika
58 ogledov

Goljufal je s tahografom

Neizpraven tovornjak Policija
Vozniku, ki je goljufal s tahografom, je inšpektor naložil 2.250 evrov kazni, pravni osebi 6.750.

Policisti Prometne policije Koper so včeraj dopoldne na avtocesti pri Postojni ustavili 32-letnega  voznika tovornega vozila s polpriklopnikom. Pri kontroli listin in zapisovalne naprave v vozilu je policist ugotovil, da ta ne deluje brezhibno. Med vožnjo je bilo namreč na tahografskem vložku zabeleženo, da voznik počiva. V nadaljevanju postopka je policist ugotovil, da je voznik, državljan  Romunije, manipuliral z zapisovalno napravo v vozilu. Izročil je tudi daljinsko napravo, s katero je prilagajal aktivnosti voznika med vožnjo, poročajo s koprske policijske uprave.

Odstranil tudi plombe

Za vozilo je policist odredil izredni tehnični pregled, kjer so potrdili sum manipulacije s tahografom. Ugotovili so tudi, da so bile iz zapisovalne naprave odstranjene obvezne plombe. Policist je vozniku prepovedal nadaljnjo vožnjo, mu zasegel registrske tablice in ga predal prekrškovnemu inšpektorju. Prekškovni inšpektor je vozniku naložil 2.250 evrov globe, pravni osebi pa 6.750.

Bistveno višje kazni od 11. januarja

Anita Leskovec s koprske policijske uprave je opozorila, da je ta dogodek vezan na novo sprejeto zakonodajo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev, ki je v veljavi od 11. januarja. "Z novo sprejeto zakonodajo so se kazni za tovrstne prekrške bistveno povečale, in sicer z 800 na 6.000 evrov za pravno osebo, za voznika pa s150 na 2.000 evrov, kajti manipulacija z zapisovalno napravo oziroma tahografom je eden od najresnejših prekrškov. Voznik namreč lahko vozi neomejeno ur, beleži pa mu počitek, pri čemer lahko samo še dodatno poudarimo, da je to nevarno tako za voznika kot za vse ostale udeležence v cestnem prometu," je povedala.

Komentarjev 3
  • pesjan 14:10 26.januar 2014.

    kaj narediti ,ko te delodajalec v to sili ?

  • Sultan Miki 13:05 24.januar 2014.

    Vendarle je prav, da tako početje kaznujejo, saj ti verjetno ni bi bilo vseeno, če bi ti nasproti pripeljal speči voznik tovornjaka z maso 20 in več ton...

  • Veteran 13:01 24.januar 2014.

    Kako ponosni so policaji, ko ulovijo reveža in mu z visoko denarno sankcijo ogrozijo eksistenco. Naj se raje spravijo na tajkune, ki so povzročili bančne luknje ali tam se ne upajo??!!